Търсим инвестиции от големи гръцки компании

От началото на 2023 г. фирми от Гърция са инвестирали 300 млн. евро у нас

OFFNews 10 септември 2023 в 17:27 1059 0

Богдан Богданов

Снимка Министерство на икономиката и индустрията

Богдан Богданов (вдясно), министър на икономиката и индустрията

Възможностите за привличане на нови инвестиции в България в сферата на енергетиката, търговията и в транспортни и инфраструктурни проекти бяха дискутирани на срещи с ключови гръцки инвеститори от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Той проведе серия срещи с представители на гръцки компании в Солун в рамките на 87-ия Солунски международен панаир, на който тази година България е страна-почетен гост.

„Нашето присъствие на този важен международен форум предоставя широки възможности и перспективи за развитие на сътрудничеството в редица области“, каза министърът.

Той припомни, че основният фокус на българското участие в Солунския панаир са високите технологии, иновациите и образованието, но и че на изложението се представят и компании в сектори като енергетиката, търговията логистиката и строителството.

Министър Богданов посочи, че Гърция е третият най-голям източник на преки чуждестранни инвестиции в България за 2023 г. Само от началото на тази година гръцки компании са инвестирали у нас 300 млн. евро.
По време на срещите с гръцкия бизнес бяха обсъдени възможностите за нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници и разширяване на търговията с петролни продукти.

Министър Богданов посочи, че гръцки компании могат да инвестират и в производство на системи за съхранение на енергия у нас.

Тема на разговорите на българския министър на икономиката с представителите на гръцките компании бяха и развитието на ВЕИ проекти в близост до индустриалните зони у нас.

По време на срещите стана ясно, че ще бъдат реализирани нови инвестиции в търговски паркове, както и в откриване на нови търговски обекти в България на гръцки компании, което е предпоставка за създаване на нови работни места.

Богданов обсъди възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на иновациите с представители на Alexander Innovation Zone SA, което е органът за планиране и управление на гръцки правителствен проект за превръщане на Солун в зона за иновации.

60 български компании и организации от различни сектори участват в 87-ия Солунски международен панаир.
Още в първия ден на изложението министър Богданов обяви стартирането на два нови проекта – първите карго полети на българската компания Дронамикс, които ще стартират на гръцкия пазар и новата програма на Ендуросат за изстрелване в ниска орбита на сателитна констелация, която да предостави огромни възможности за развитие на нови технологии за сигурност, наблюдение на околната среда и ранна превенция при бедствия и аварии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки