Таксиметровите шофьори искат Максим да спре работа възможно най-скоро

OFFNews 21 март 2019 в 19:42 5405 0

Браншовите организации, осъществяващи таксиметрови услуги, излязоха на протест срещу нерегламентираните превозвачи. Преди това те се срещнаха с председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, за да призоват за бърза реакция от страна на институциите.

Главната им мишена е компанията "Максим", позната още като руският "Юбер", която оперира в България от две години. Служителите ѝ осъществяват превоз на пътници, но нямат отличителни знаци или апарати за таксуване, както е по закон. Те са както професионални шофьори на таксита, които имат лиценз, така и обикновени граждани.

Подобно на "Юбер" компанията има мобилно приложение, което предлага предварителна информация за цената на зададения от клиента маршрут, която често пъти е много по-ниска от тази на редовните таксиметрови компании.

Браншовите организации смятат, че фирмата осъществява нелоялна конкуренция и затова призовават за прекъсването на нейната работа. 

Според Стоянова няма практически законов проблем, така че няма нужда от законодателна инициатива, а просто трябва да завърши събирането на доказателства, за да може Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе.

Тя успокои шофьорите, че този процес е към края си и скоро ще бъде взето окончателното решение:

"Трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност и това вече да е законовото основание, въз основа на което приложението да бъде свалено от Интернет по подходящия начин", допълни тя.

Според нея проблемът далеч не е само за таксиметровите превозвачи, а и за самите пътници, тъй като така няма сигурност в качествата на водача. 

По нейните думи от миналата година Министерството на транспорта и "Автомобилна администрация", съвместно с НАП и прокуратурата, са предприели действия против "Максим". Очаква се да бъдат събрани доказателства и да се спре дейността на фирмата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови