Световната икономика може да не се възстанови напълно и до края на 2021 г.

OFFNews Последна промяна на 17 април 2020 в 18:02 2806 0

Глобалната икономическа активност, която беше силно засегната от коронавирусната пандемия, може и да не се възстанови напълно дори до края на 2021 г., заяви в петък Гита Гопинат, главен икономист на Международния валутен фонд, цитирана от БНР.

По-рано тази седмица фондът понижи рязко своите икономически прогнози и вече очаква глобалната икономика да се свие с 3% през 2020 г. и да нарасне с 5,8% следващата година. Това е "частично възстановяване" според Гопинат.

"Предвиждаме икономическо възстановяване с 5,8% за 2021 г., но това е частично възстановяване - посочи тя в петък в интервю за бизнес телевизията CNBC. - Така че дори до края на 2021 г. очакваме нивото на икономическа активност да бъде под това, което бяхме прогнозирали преди вирусната пандемия."

Бързо разпространяващият се коронавирус, който зарази повече от 2 милиона души в световен мащаб, застави властите в редица държави да наложат строги ограничителни мерки, което доведе до спиране на голяма част от световната икономическа активност.

Правителствата и централните банки по света предприеха мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата да преживеят кризата - отговор, който Гита Гопинат отбеляза, че е бил "бърз и агресивен.

"Мисля че ако сравните това със световната финансова криза, настоящият отговор беше много по-бърз и мащабите му бяха много по-големи", коментира тя и отбеляза, че икономиките по света обявиха фискални стимули на обща стойност около 8 трилиона долара.

Но г-жа Гопинат също така каза, че размерът на стимулите не е "еднакво разпределен" между отделните икономики, тъй като фискални стимули за около 7 трилиона долара идват от страните от Г-20.

"Загрижеността, която имаме, е по-голяма за развиващите се и нововъзникващи икономики, които разполагат с по-малко фискално пространство", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !