Свалиха 35 български шофьори от камионите им в Белгия, ТИР-овете конфискувани

Красимир Крумов 25 април 2022 в 19:13 41517 6

Снимка Diario de transporte

35 български шофьори на ТИР-ове са били свалени от кабините на камионите им след масирана акция на белгийската федерална полиция в неделя точно на православния Великден, съобщи специализираният портал Diario de transporte. Според проверка на OFFNews всички са работели по документи за фирма, регистрирана в кв. Въбел в Търговище.

В ранните часове на деня десетки полицейски автомобили и коли без обозначение обкръжили камионите с българска регистрация в местността Тесендерло (Североизточна Белгия). Всички 35 шофьори незабавно трябвало да напуснат камионите си, оставяйки в тях всичките си лични вещи. След това българите са откарани в полицейския участък, където са разпитвани в продължение на целия ден, а едва вечерта са откарани в хотел наблизо. Съобщено им е, че могат да се върнат при камионите си в понеделник, но само за да вземат от кабините личните си вещи.

Според Diario de transporte всички камиони са конфискувани от полицията и ще бъдат веществено доказателство в досъдебно производство за нарушаване на социалното и данъчното законодателства в Белгия. Във връзка със същото производство били и неделните разпити на шофьорите. Оказало се, че всички българи работят в белгийска фирма и изпълняват дейността си на територията на Белгия, макар да били назначени от фиктивен български филиал с изплащане на български заплати. Филиалът бил от т. н. пощенски кутии и не е извършвал в България никаква дейност, освен регистрацията на камионите на българска територия и сключване на български трудови договори с шофьорите.

Справка на OFFNews показа, че собственици на българския филиал на компанията са двама братя, турци от Белгия и гражданин на Турция. Бърза проверка за броя на социално осигурените лица показва, че към януари т. г. фирмата е плащала осигуровки на 32 души. През 2016-2019 допреди пандемията броят им се е движил около 90-120, а дейността си компанията осъществява в този вид от 2011.

Белгийският превозвач, който се е решил на такава схема е заплашен от високи финансови санкции, а собственикът на компанията може да стигне и до затвора. В хода на досъдебното производство ще се търсят доказателства за избягване на данъчното облагане в Белгия и плащането на социални осигуровки.

Ситуацията е драматична за нашите сънародници, доколкото са били буквално изхвърлени от кабините си. Всичките 35 шофьори са се обърнали към белгийския профсъюз BTB-ABVV, с молба за съдействие и помощ. Синдикатът вече е задействал своите процедури, като е уведомил и браншовия синдикат в България.

Вероятно шофьорите ще получат някаква помощ за завръщането им в България и ще им бъде предложена работа във фирми, работещи на светло. За казуса е информирана и Европейската инспекция по труда ELA, за да бъда разширено разследването и в България. Възможно е в бъдещ процес българите да претендират за изравняване на възнагражденията от средното за България си с тези в Белгия поне за последните два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

PaulPierce

30.04 2022 в 11:44

Движението на хора и стоки е свободно, докато им осигурява пазари и евтина работна ръка, но когато измества техни фирми, вече не е толкова свободно

12499

5

anex

29.04 2022 в 08:05

ЕС не означаваше ли свободно движение на хора стоки и капитали? Това е масова практика в този бизнес. Не става въпрос за никакви Андрешковци, правиш фирма на по-евтиното място. Просто бизнес.

12130

4

borisboris

25.04 2022 в 22:51

Са Боко ше врътне един-два телефона и ще оправи нещата.

440

3

Pietro

25.04 2022 в 20:24

Андрешко пак се издъни!

10297

2

AntiZ

25.04 2022 в 19:45

Интересно! Фирма - празна пощенска кутия от село до Търговище, собственост на трима турци, работят само в Белгия, договорите български, камионите - тоже. И нека някой ми каже, че тези 35 шофьора са ни лук яли, ни лук мирисали. Андрешковци, Пелинеее! Цяла държава с андрешковци!

14469

1

случайно прочетох

25.04 2022 в 19:44

" а дейността си компанията осъществява в този вид от 2011."

А белгийците как са го проспали това? Странно, това са 11г.