Стотици данъчни окупират Черноморието: започват проверки на обороти и касови бележки

OFFNews 28 юни 2019 в 14:57 3144 0

Стотици данъчни и служители на други държавни органи започват масови проверки по Черноморието с основен акцент отчитане на оборотите и издаване на касови бележки, съобщи Националната агенция за приходите.

Неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатването на търговския обект. То се придружава от глоба.

"Целта ни през лятото на 2019 г. е да имаме по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила по Черноморието. Контролът не е самоцел, нито количеството актове и наказателни постановения, по-важно за нас е да расте делът на бизнеса, който почтено спазва закона“, заяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, която се срещна в Бургас с ръководството и служителите на бургаската териториална структура на НАП и останалите териториални директори в страната.

"Не трябва и няма да допуснем неспазващият правилата и законите да бъде в по-добра позиция от коректния данъкоплатец", увери тя.

От НАП ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби се различават значително от обичайните. Софтуерът на данъчните автоматично оценява средните обороти по дейности и региони и групира онези търговци, чиито приходи са много по-различни от средните. 

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП. През тази година данъчните ще проверяват също апарт хотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и задълженията на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.

В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол“. Част от тях ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци. За високорисковите обекти, като заведения и дискотеки, ще бъде прилаган и подходът на открито наблюдение в продължение на дни. 

През тази година в наблюдението за отчитане на приходи могат да се включат и близо 50 000 граждани, които са изтеглили на телефоните си мобилното приложение на НАП, което позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка за това дали е истинска на сървърите на приходната агенция. Касовите бележки участват в лотарията на данъчните с голяма награда 50 000 лв. Подробности за данъчната томбола могат да се видят на www.kasovbon.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови