Столична община тества нов автобус хибрид, който харчи двойно по-малко (снимки)

OFFNews 03 юли 2018 в 14:31 4421 0

Тестваме първият автобус хибрид по заместващата линия на ТМ10. Той е производство на чешката фирма „Соларис“ и според техническите му спецификации разхода за гориво е два пъти по-нисък от този на нормален дизелов автобус, съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Предстои да проверим тези данни в реални градски условия, както и данните за спестените вредни емисии. Започваме и подготовката на процедура за закупуване на 20 електробуса, уточни тя. 

До края на годината в София ще пристигнат първите 20 електрически автобуса. Преди те да бъдат закупени, в столицата бяха тествани 6 електробуса с различни технологии.

До средата на август "Столичен автотранспорт" приема оферти за още 15 електробуса. Освен това днес ще подпиша договора за доставка на още 22 автобуса на природен газ. Предстои да завърши процедурата за закупуване на още 60 съчленени автобуса на природен газ, обяви още Фандъкова.

Според нея в последните години общината полагала огромни усилия за модернизация на градския транспорт.

Това е важна мярка за подобряване на качеството на въздуха и мотивиране на повече хора да пътуват с градския транспорт. През 2014 г. средната възраст на автобусния парк беше 20 г. В края на 2016 г. успяхме да я намалим наполовина и е 10 години.  През 2019 г., когато планираме да завършим доставката на 162 нови автобуса, средната възраст на автопарка на София ще е 6 години, твърди градоначалникът на столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови