Стойността на лева няма да изгори от влизането в еврозоната, уверява Хампарцумян

OFFNews 18 януари 2024 в 10:12 2755 0

Левон Хампарцумян

Снимка БТА/Христо Касабов

Левон Хампарцумян

Дори след гратисния период за обмен на левовете, те ще могат да се обменят вечно. Стойността на тези пари не изгаря от промяната. Ако отидете в Българската народна банка, обмяната им ще бъде безплатна оттук до края на света, заяви пред БНР банкерът Левон Хампарцумян.

Той изрази надежда, че датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото тя има смисъла и на "геополитическа котва". Хампарцумян подчерта, че България трябва да се присъедини към една относително добре работеща система, каквато е еврозоната, а не обратното. 

Според банкера всеобщото притеснение в българското общество от влизане в еврозоната се дължи на недостатъчна информираност.

Левон Хампарцумян каза, че превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките и държавата трябва да се разберат как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи", заяви той. 

Банкерът поясни, че при ипотечните кредити няма да има закръгляне. Най-вероятно превалутирането по кредитите ще стане автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори би довело до административен хаос в банките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки