Стойнев обеща подкрепа за китайските инвестиции

OFFNews 07 юни 2014 в 16:36 2317 8

Бихме желали повече фирми от Китай да работят в България. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с министъра на търговията на Китай Гао Хучън в град Нинбо, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Според двамата министри сегашният стокообмен от 1.884 млрд. долара между България и Китай е незадоволителен. 

Българският министър е подчертал, че всяка китайска инвестиция ще получи административна подкрепа.

„Реализацията на стратегически проекти у нас ще даде добавена стойност на икономическите отношения между Китай и Европа”, допълни Стойнев.

Министър Гао Хучън увери българския си колега, че България продължава да е стратегически партньор за Китай в Централна и Изтона Европа. Гао оцени двустранните икономически отношения между България и Китай като отлични и подчерта, че се наблюдава ръст на вноса на български стоки в азиатската страна, както и разширяване на гамата на търсените продукти. Той заяви, че китайската страна ще насърчи фирмите си да инвестират в България, както и да участват в реализацията на инфраструктурни обекти и това да е акцент в бъдещите двустранни отношения. По думите му китайските корпорации имат готовност да предоставят и финансиране.

20 български фирми ще представят утре продуцията си в Китай на Изложбата на стоки на страните от Централна и Източна Европа.

По време на срещата Стойнев подчерта, че страната ни очаква в най-кратки срокове да се получи положително становище по стартирали 14 процедури за внос на българска земеделска продукция в Китай. Според него тези продукти ще допринесат за разширяване кошницата от български продукти в Китай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика