Сръбски медии: Газовата връзка с България ще е готова до есента

OFFNews 12 януари 2023 в 16:07 3476 0

интерконектор
Трасето на интерконектора България-Сърбия.

Директорът на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза днес, че газовата връзка с България ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон, съобщават сръбските медии.

Към момента са закупени около 50 на сто от тръбите, а около 90 на сто от трасето е разчистено. Около 25 процента от тръбите са заварени и трябва да започне полагането. Отчуждаването приключи успешно, каза Баятович пред сръбската национална телевизия РТС.

По думите му няма да има проблем със завършването на сръбското трасе от Ниш до Димитровград. Според него българската страна ще направи първата заварка до 1 февруари. Баятович очаква интерконекторът, който ще свърже сръбската и българската газова система, да даде възможност за диверсификация. 

Баятович отбеляза, че българският участък е по-лек и по-къс от този в Сърбия, допълва Танюг.

Директорът на "Сърбиягаз" коментира, че е добре, че има спад на цените на газа на борсата и обясни, че Сърбия има два милиарда кубични метра газ по петролната формула, която сега дава цена от 396 долара за 1000 кубически метра.

На 29 май сръбският президент Александър Вучич обяви, че в телефонни разговори с президента на Русия Владимир Путин се е договорил по основни въпроси на газовия договор между двете страни. По думите му тогава договорът ще бъде сключен за три години, като цената на газа ще се изчислява по петролната формула, което означава от 310 до 408 долара за 1000 куб. м. Вучич отбеляза тогава, че тази цена е най-добрата в Европа, припомня ТАСС.

Баятович каза пред РТС, че доставките на руски газ по „Турски поток“ се изпълняват безпроблемно. 

Той допълни, че Сърбия има достатъчно транспортен капацитет и че всички компресорни станции са в перфектно състояние, а в хранилище в Унгария Сърбия има повече от 280 милиона кубически метра газ, докато в хранилището Банатски двор има 286 милиона кубични метра газ. Баятович увери, че Сърбия е енергийно осигурена.

На 5 май миналата година държавната компания "Булгартрансгаз" ЕАД подписа договор с ДЗЗД "Интернешънал Газ", в което влизат фирми на ГБС, за 140 млн. лв. без ДДС за строителството на интерконектора със Сърбия на българска територия.

Тази газова връзка е ключов проект за постигане на диферсификация на източниците и маршрутите на доставка и задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар. Интерконекторът ще разшири възможностите за достъп на страната ни до европейския газов пазар. Тя ще осигури на Сърбия и други страни от региона достъп до различни източници на газ през Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

Новият газопроводът е с обща дължина около 170 км - от българския град Нови Искър до сръбския Ниш, от които около 62 км са на българска територия. На сръбска територия строителството му тръгна на 1 февруари 2022 г.

За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) при Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман.

Капацитетът на газовата връзка ще бъде 1,8 млрд. куб. м на година с възможност и за реверсивен поток.

Фирмите на "Главболгарстрой" спечелиха обществената поръчка за изграждането на интерконектора с цена от 139 777 777 лева без ДДС.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)