Според Николай Василев ''почти няма значение'' дали актуализацията ще се приеме

Оказа се, че Слави е един от най-големите десни реформатори в държавата, смята бившият министър

OFFNews 11 юни 2022 в 20:03 15379 9

Николай Василев

Снимка БТА/Минко Чернев-Архив

Николай Василев

Смятам, че почти няма значение дали актуализацията ще мине, или не. В мерките няма нищо антиинфлационно. Говори се на ангро, без да се правят никакви разчети и анализи.

Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката в правителството на НДСВ Николай Василев пред БНТ. Василев беше и кандидатът за премиер на "Има такъв народ".

Той допълни, че актуализациите на бюджета и щедрите харчове не водят държавата в правилната икономическа посока и ги определи като "вредни". 

"Най-лесното е държава да взема дългове и да ги харчи за каквото й падне, а после бъдещи управляващи да се оправят", коментира още Василев по повод заложения в актуализацията на бюджета 10 млрд. дълг.

Бившият министър на икономиката е сигурен, че парите за увеличение на пенсиите идват само от заеми и от Плана за въстановяване и устойчивост: "Тоест - получаваме пари за ремонт на покрива и ги харчим за купон тази вечер".

"Несъгласието с популистката, разхитителна бюджетна политика на държавата е една от основните причини Слави да напусне коалицията. Оказа се, че Слави е един от най-големите десни реформатори в държавата", посочи още той. 

Според него Има такъв народ не е напуснала правителството заради пари. "През последните 24 часа говорих с доста колеги и приятели, които от цялата реч на Слави не са запомнили това, което той каза бюджета, дълга, дефицита, а това, което не се казва - че ИТН е напуснала заради пари", заяви той. 

По думите му проблемът "е химически" и то от самото начало. Коалицията можеше да се разпадне по-рано, но това стана сега.

"В своята реч Слави Трифонов зае позицията, която аз от година защитавам. Тоест, втората причина, поради която той каза, че напуска коалицията е, че тя отиде прекалено далеч в своя ляв популизъм", обясни още Николай Василев. 

Според него "Има такъв народ" не е разбрана за причините, заради които напуска коалицията.

"Коалиции не се разпадат заради бюджета на едно министерство, по бюджетите винаги има спорове. За четири месеца те (управляващите) изхарчиха парите на държавата и останаха с резерви за един ден напред. Кабинетът се занимава с щедри харчове, трупа дългове, дефицити, това не води наникъде", коментира Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

9

офф бее

11.06 2022 в 22:57

Плюе, щото се беше огащил премиер да става, ама оня от пещерата си повярва и си помисли, че ще спечели мнозинство на следващи избори...
На тоя мечтите му увиснаха... а как е тъпо да ти увисне...

Хубавото е, че другия парламент ще го гледат отвън.

Лошото е, че оня със зелените чорапи, какмубеше името, "натовския генерал" - русофил и путинист, ще се намърда вътре и с курнела и копейкин ще ни разкажат играта за пореден път

12073

8

IvanofRumen

11.06 2022 в 22:50

Виц на деня: "Слави е един от най-големите десни реформатори в държавата"
Мук късно е за четки, този е бита карта. Славуц е най - големия плагиат, креслив водещ, чалгар, слуга на мафията интересуващ се само от материалното. Всичко друго, но не и реформатор.

7635

7

Marsalis

11.06 2022 в 22:44

Тоя НДСВеец плюе по правителството от ден първи.

12073

6

IvanofRumen

11.06 2022 в 22:29

Малкият мук, царския крадец ги "разбира" тия неща. Защо не се скриеш и да спреш да се излагаш?

11720

5

alenaa

11.06 2022 в 22:25

А ти кой беше?

3714

4

GB

11.06 2022 в 21:22

Всъщност, актуализацията е важна за най-бедните..

Помним пицата от Николайчовото правителство. И беднотията.

Не, благодаря.


-60

2

офф бее

11.06 2022 в 21:01

Не знам дали тоя диктува на славчо или обратното. Но по-скоро този, защото славчу е твърде прозд, завалията. "Най-големия десен реформатор"...!?!!! Аве, Николайчо! Умно момче си, не се излагай! Разбирам болката ти, много блажно изпуснахте, ама славчо е селска комплексирана мутра! Тарикат и не-мъж, който се крие в тъмното като къртик...
И подлизурко де, въртеше се покрай мутрите и мутрееше с тях. 20 човека охрана за някой, който от нищо не е застрашен... Палячо!

1810

1

Maxim

11.06 2022 в 20:44

Пуснаха и малкия Мук в действие.
 
X

Подкастът на OFFNews