Спадът в икономиката ще е 6%, не 7.2%, УниКредит коригира прогнозата си

OFFNews 08 октомври 2020 в 14:32 2615 1

Спадът в централноевропейската икономика ще е не 7.2%, а 6%, показва коригираната тримесечна прогноза на икономическия екип на УниКредит Булбанк. Според тях спадът през 2020-а ще е по-плитък, но и възстановяването през 2021-а - по-слабо. Пълното възстановяване на икономиката ще отнеме повече време, пишат те в анализа си и коригират прогнозата си и за възстановяването на икономиката от 3% през следващата година при 6.7% в предходната прогноза.

„През тази година очакваме БВП да се свие с 6% на годишна база, в сравнение със спада от 7.2%, който предвиждахме през юни. Има две основни причини за тази промяна. Първо, причинения от ограничителните мерки спад през второто тримесечие на 2020 г. (-10% на тримесечна и -8.5% на годишна база) се оказа по-малък отколкото се опасявахме. Второ, повишихме прогнозата си за растежа в еврозоната, което ни кара да смятаме, че износът ще се представи по-добре, отколкото смятахме първоначално. В същото време, ръстът през четвъртото тримесечие на 2020 г. вероятно ще бъде по-слаб отколкото очаквахме преди, тъй като ескалацията на политическото противопоставяне повиши несигурността, което допълнително ще пречи както на възстановяването на потребителските разходи, така и на инвестициите“, обясняват икономистите на УниКредит Булбанк.

От анализа става ясно още, че икономиката вероятно ще се нуждае от около две години, за да възстанови напълно загубите на доход причинени от пандемията. Връщане към пълна заетост едва ли ще е възможно преди края на 2023 година. В случай на нова вълна на пандемията не се очаква нова национална блокада. Вместо това се очаква въвеждането на прецизно насочени ограничения, които ще имат далеч по-малки негативни последици за икономиката от това, което наблюдавахме в началото на пандемията. При такъв сценарий очакваме и увеличаване на фискална подкрепа за фирмите и домакинствата от реалната икономика.

Икономистите посочват, че все още не се вижда края на пандемията от коронавирус, тъй като разработката и широкомащабното приложение на ваксина, която да изкорени вируса е малко вероятно да се случи преди края на 2021 година. Това означава, че секторите най-засегнати от мерките за социално дистанциране, като туризма и търговията, ще имат още една трудна година през 2021, което вероятно ще увеличи перманентните загуби за икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови