Софийска вода със съвети за ВиК инсталациите в студа

OFFNews 26 февруари 2018 в 14:52 6349 0

„Софийска вода“ напомня как да се предпазят ВиК инсталациите при ниски температури. 

Във връзка с днешните, ниски температури и метеорологичните прогнози, че те ще останат такива до края на седмицата, „Софийска вода” съветва клиентите си как ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите трябва да се обезопасят срещу замръзване. 

Припомняме, че поддържането на водомерния възел против замръзване е ангажимент на клиента и препоръчваме да не се допуска температурата да пада под нула градуса при монтирания общ водомер, намиращ се във водомерните шахти, сградите на етажната собственост или в други помещения, където той е монтиран. При липса на такива условия, трябва да бъде добре топлоизолиран и защитен от влага.

С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите е изключително висок и затова съветваме:
При необитаемите имоти водата да бъде спряна, а инсталацията източена; Вратите и прозорците на неотопляемите помещения трябва да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.

Отново външни чешми и тръби е важно да се предприемат следните мерки: чешмите не бива да бъдат оставяни да текат или капят – това би довело не само до аварии, но и до ненужно разхищения на вода, а това ще се отрази на потреблението и съответно на месечната сметка; задължително е да се спре водата от спирателния кран; тръбите трябва да бъдат източени, както и да се премахнат всички маркучи; най-добре е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне в тях на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

За да се предпазят водопроводните инсталации от замръзване инсталацията/тръбите/ трябва да бъдат източени; изправността на спирателните кранове е нужно да бъде проверена; по възможност, водомерът е препоръчително да е в помещение, в което температурите не падат под нула градуса или да е добре изолиран; водомерните шахти трябва да бъдат зазимени, като за това е необходимо да бъдат добре топлоизолирани; водата към всички външни чешми трябва задължително да бъде спряна.

Собстсвениците на имоти, в които не живеят целогодишно, е добре да ги посетят и проверят след настъпването на по-добри метрологични условия и след повишване на температурите. 

„Софийска вода“ и нейните екипи са на разположение да окажат съдействие на всички жителите на София и свои клиенти чрез 0800 1 21 21 - 24-часова безплатна телефонна линия; www.sofiyskavoda.bg – актуални новини, самоотчети, проверка качеството на водата, подаване на сигнали и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews