Собственик на заведение нападна трудови инспектори. Сега ще плаща 20 000 лева глоба

OFFNews 30 юни 2017 в 17:01 3422 0

Собственик на заведение във Варна е проявил агресия спрямо екип от инспектори по труда по време на изпълнение на служебните им задължения. За овладяване на ситуацията се е наложила намеса на полицията, съобщиха от Главната инспекция по труда.

До агресията се стигнало, след като екип на варненската дирекция „Инспекция по труда“ извършил второ посещение на обекта в рамките на час, тъй като при първото е установено зад бара лице, видимо непълнолетно, за което е обяснено, че е дъщеря на сервитьорката и тъй като барманът закъснява, тя е влязла да помогне на майка си.

Целта на второто посещение е била да се установи дали лицето още е зад бара и дали наистина присъствието му там не е било инцидентно.

В случай че става дума за полагане на труд от непълнолетно лице, трябва да бъде сезирана и прокуратурата.

При връщането на екипа в заведението, мъж, който не се представил, изблъскал грубо един от инспекторите. По-късно било установено, че именно той е собственикът на обекта.

В това време жената, която се представила се като салонен управител влязла в заведението и принуждава непълнолетното лице да си тръгне. За нея впоследствие е установено, че е съпруга на собственика.

Заради грубите действия на бизнесмена е повикана полиция. Изготвен е акт за неоказано съдействие, санкцията за което по Кодекса на труда е 20 000 лв., който е връчен на работодателя в присъствието на полицаите. 

От ГИТ посочват и че е добре работодателите да знаят, че при получен сигнал за полагане на труд извън уговореното в договор работно време, е практика контролните органи на да извършват няколко посещения в рамките на една проверка, за да установят наличието или липсата на нарушение. Освен това контролните органи на агенцията имат правомощия по Кодекса на труда да изискват за проверка документи за самоличност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!