Сметната палата ще прави 370 одита догодина. Сред тях са държавният дълг, болница 'Лозенец' и митниците

OFFNews 20 декември 2023 в 15:14 1973 1

Сметната палата

Снимка Сметната палата

Сметната палата

Сметната палата си поставя амбициозната задача да направи 370 нови одита за следващата година, е записано в годишната програма на институцията за 2024 г.

Сред критериите за оценка и избор на одитните задачи са: интерес и очаквания на обществото, размер на публичния ресурс; промени в правната рамка; информация за несъответствие, сигнали от трети страни; обществени поръчки, възложени при липса на конкуренция; резултати от предходни одити или неизпълнени препоръки и др.

В програмата одитите за съответствие при финансовото управление са 38. Ще бъде извършен одит за съответствие при възникването и управлението на държавния дълг, държавногарантирания дълг и използването на дълговите инструменти в Министерството на финансите за 2022-2023 г. Последният такъв одит е за периода от 2013-2014 г., а темата е особено чувствителна и от засилен обществен интерес в условията на световните кризи, предизвикани от пандемията от COVID-19, войната в Украйна и Близкия Изток, цените на енергийните ресурси и свързаните с това реформи в различни сектори на икономиката.

Одитите на изпълнението са 4. Ще бъде одитирано администрирането на приходите от големите данъкоплатци. Обект на одита в НАП е изпълнението на процеса по управление на приходите от големи данъкоплатци и осигурители от приходната агенция като основен ресурс за формиране на публичните приходи по централния бюджет.

Приходите от акцизи е друг планиран одит, който ще бъде извършен в Агенция „Митници“. Един от мотивите е, че дейността на Агенция „Митници“ е тясно свързана с определения от ЕК План за действие на митниците в ЕС, включително управлението на електронната търговия, издаването на разрешителни за съответствие и повишаване на сътрудничеството и взаимодействието между митническите администрации в ЕС, управлението на опасните отпадъци, приноса на средствата от ЕС за изпълнението на Националната програма "Цифрова България 2025".

Специфичните одити са 9, като сред тях са одити на болница „Лозенец“, „Метрополитен“ ЕАД, ДП “Радиоактивни отпадъци“. Ще бъдат извършени и задължителните одитни задачи по Закона за Сметната палата на: отчета за изпълнението на държавния бюджет, бюджетните разходи на Българската народна банка и тяхното управление и одита на формирането на годишното превишение на приходите над разходите на Българската народна банка, одитите на изпълнението на отчетите на държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Финансовите одити на годишните финансови отчети на бюджетните организации и общини са 319. Институцията одитира годишните финансови отчети на бюджетните организации – първостепенни разпоредители с бюджет, на второстепенни разпоредители със самостоятелни бюджети, на годишните финансови отчети на всички общини с бюджет над 10 млн. лв., както и на общини с по-малки бюджети, които не са одитирани през последните години.

Сметната палата планира одитите си и като отчита своите човешки, времеви и финансови ресурси. Сметната палата очаква да назначи нови одитори през 2024 г. и така да повиши капацитета си за повече одити.

Програмата ще бъде внесена в Народното събрание съгласно изискванията на чл. 7, ал. 3 от Закона за Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!