Служебният вицепремиер Алексиев: Обмисляме таван на надценката за основните храни

OFFNews 12 март 2023 в 20:52 3294 3

Снимка БГНЕС

Според Христо Алексиев надценката не бива да е повече от 10%, а мярката ще обхване между 50 и 100 артикула от малката потребителска кошница.

Обмисляме таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти. Това каза вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев в предаването "Защо, господин министър?" в ефира на bTV.

Алексиев посочи, че надценката не бива да е повече от 10% и обясни, че обмислят таванът на надценката да обхване между 50 и 100 продукта от малката потребителска кошница.

Според вицепремиера мярката може да бъде въведена както с нормативен акт, така и по обща воля от страна на правителство, държава и на самите търговски вериги, както по думите му се е случило в други държави. Алексиев коментира и дали има картел между големите търговски вериги. Компетентната институция, която трябва да установи това, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ние сме подготвили информация и ще я предоставим на КЗК, каза той и потвърди, че има притеснителни данни.

Не мога да спекулирам с това, дали има или не картелно споразумение, но за мен, по-скоро - да, посочи Алексиев. Ние неслучайно следим какви са цените на тези хранителни продукти в западноевропейските държави. При положение, че България има най-ниските цени на горива, най-ниския транспорт, най-ниския природен газ, за съжаление най-ниското заплащане, а цените на някои продукти са по-високи. Откъде може да идва това, освен ако няма картелни споразумения и генерирани свръхпечалби, коментира Христо Алексиев. Вицепремиерът бе категоричен, че има необоснавани надценки и печалби в този сектор и съобщи, че общо проверките в сектора са над 600.

Относно осигуряването на медицински хеликоптери, транспортният министър заяви, че работят във всички посоки за това България да има спешна медицинска помощ по въздух. Ние възнамеряваме това да се случи до средата на тази година, увери Алексиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

13.03 2023 в 11:29

Гълъбарника си прави гаргара с тъпоглавието на българите!
То парламент няма, ма тоя мазник пее приспивни песни за нови нормативни актове и прочие: бля, бля...
Като искат споразумение с големите вериги, к`во правят вече 10 месеца!? Само обикалят телевизионни студия да плещят небивалици, а и основното, с което се занимават, е да пишат програми и стратегии за след 2050-та година, мерзавци!

-85

2

Агент 001

13.03 2023 в 07:17

По-добре да липсват основни стоки, отколкото да се гаврят с потребителя.

15914

1

поп Дръвчо

12.03 2023 в 22:49

Тия маймуни ще докарат като в Унгария да няма основни стоки...