Словакия прие условията на Газпром, откри сметка в рубли

OFFNews 20 май 2022 в 15:43 13119 6

газ

Снимка БТА Архив

Словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво.

Словашката газова компания SPP отвори сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Същевременно Брюксел препоръча да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

От словашката компания SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Братислава.

От "Газпром" отказаха коментар. Вчера руският вицепремиер Александър Новак заяви, че половината от 54-те клиенти на "Газпром" вече са открили сметки в рубли в "Газпромбанк".

SPP е основният вносител на газ в Словакия и осигурява около 60% от вътрешното потребление.

Италианският енергиен гигант ENI SpA съобщи във вторник, че временно открива две сметки - една в евро и една в рубли, в "Газпромбанк", но добави, че прави това превантивно.

Компанията заяви, че е направила това като предпазна мярка, като се има предвид, че плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.

Контролираната от държавата ENI заяви, че решението й е взето съгласувано с италианското правителство и в съответствие с рамката на санкции спрямо Русия.

Към вторник "Газпром експорт" и руските власти потвърдиха, че фактурирането и плащането все още ще се извършват в евро. След това клирингова къща в Москва ще конвертира сумата в рубли в рамките на 48 часа, се казва още в изявлението на италианската компания.

От ENI заявиха, че според искането на Европейската комисия, е уточнила с "Газпром" от самото начало, че счита задълженията си за изпълнени при трансфериране на сумата в евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-6142

6

Кокорчо

20.05 2022 в 20:06

Единствено президента май не е финансово мотивиран за прокарването на самоубийствената политика у нас. Другите знаят мнението на народа и затова слагат решетки на парламента. Знаят и истинските резултати от социологическите проучвания, затова и Бойко и Радев и всички впрегнати службогонци са инстеуктирани да викат в един глас, че не трябват предсрочни избори. Единствено май ДПС са час какво се случва.

1220

5

хr4

20.05 2022 в 18:56

Няма никаква разлика-просто словаците им клекнАха...което малко ме успокоява, защото се оказва, че има и по-големи п..тки от нас.

2099

4

Mateevk

20.05 2022 в 17:54

Хубаво е да се мисли първо, преди да се коментира. Иначе става като стрелба с опорки.

2099

2

Mateevk

20.05 2022 в 16:12

Ама то това плащане в рубли не прилича много на онова, което поиска Путин първоначално.Има малки, но съществени разлики.

-6142

1

Кокорчо

20.05 2022 в 15:49

Италия и Германия също