След протестите на миньори: Временно спират концесията на мина "Оброчище"

OFFNews 05 юни 2017 в 09:19 6607 3

След протестите на миньори: Прекратяват концесията на мина

Със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова се прекратява концесията за мина „Оброчище“ поради неизплащане на концесионното възнаграждение, съобщават от Министерството на енергетиката. Договорът на концесионера „Евроманган“ АД е за предоставяне на концесия за манганови руди чрез добив от находище „Оброчище – Северозападен участък“.

През месец октомври министерството е изпратило писмо до концесионера за доброволно изпълнение на задължението. Въпреки това, към 30-ти май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв.

Определен е 14-дневен срок за изплащане за задължението.

Теменужка Петкова е заявила, че мината се наблюдава стриктно и независимо, че договорът се прекратява временно, концесионерът има задължение да осигурява безопасни условия на труд на служителите си и да обезопасява рудника.

На място в мина Оброчище е зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който ще връчи заповедта за прекратяване на концесията на представители на фирмата концесионер.

Близо два месеца след последната стачка, 17 работници от дни отказват да излязат от галериите на мината на 300 метра под земята. Причината са забавените плащания на заплати и ваучери за храна.

На 23 април 2017 г. миньорите са подписали колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс, като документът бе изготвен лично от омбудсмана Мая Манолова.

Въпреки усилията ѝ обаче, миньорите отново са алармирали Манолова, че нито една от точките в пописания договор не се спазва и настояват за нейната спешна намеса, както и за оставката на Тереза Данкова - мениджър маркетинг и администрация, упълномощена от концесионера да представлява "Евроманган" ЕАД.

Миньорите поискаха и незабавна намеса на правителството и прекратяване на концесията с Уелингс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

2

Black Hex

05.06 2017 в 10:21

Мангановото находище край Оброчище (община Балчик) се определя от специалисти като най-голямото в Европа и сред четирите най-богати в света.
Е, защо трябва четвъртата по големина манганова мина в света да се дава на концесия?! Няма достатъчно добив ли,няма търсене на манган на световните пазари ли!?
Така стоят нещата с повечето рудни "концесии" в бантустана наречен "РЕ-публика"!

10538

1

Black Hex

05.06 2017 в 09:35

Концесията не е сексуален акт, че да може "временно" да бъде спряна! банкянският боклук отново ще забърка поредната каша.
 
X

Да помогнем на украинските деца!