Симеон Дянков: Правителството има правилен подход за справяне с кризата

Мярката 60/40 е добра, но във времето трябва да се преразгледа

OFFNews Последна промяна на 24 април 2020 в 09:12 3823 2

"Правителството има правилен подход за справяне с кризата. Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Тези 10 млрд. лв. (които отдели правителството) са по-малко от това. Вече въпросът е как да се използват и колко бързо". Това каза бившият финансов министър и икономист Симеон Дянков пред Нова тв по видеовръзка от Вашингтон.

Той обясни, че на този етап кризата е здравна. Но за икономиката означава спад в търсенето и предлагането. В момента голямата икономическа цел на правителството е да се подпомагат домакинствата и бизнеса. "Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на обществото. Според мен отговор на тази тема ще дойде след месеци", заяви той. Тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите.

"Мярката 60/40 помага, хубаво е, че бързо влезе в действие. Подобни мерки съществуват в над 120 държави. Ние не сме голяма държава като САЩ и Германия, но това няма значение. В случая е важно повече хора да запазят работата си и да подпомагат домакинствата си", каза още Дянков и даде за пример и съседните на България държави, в които процентът, отпуснат от държавата, е по-голям. Той е категоричен, че ако се подпомагат домакинствата, ще се излезе по-лесно от кризата. С времето е необходимо да се преразгледа и мярката 60 на 40, като държавата поеме по-голяма тежест. Дянков смята също, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно.

Дянков предвижда три фази, през които ще премине кризата, като България е в първата - здравни мерки, с които правителствот се справи добре. Втората тема е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят в някакво ниво. Третият период е как като се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много. Според Дянков трябва да се прекратят всички процедури по несъстоятелност, за това трябва да се дават още пари.

"Държавата трябва да е щедра. Това е криза, която не сме виждали от дълго време. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

Дянков определи като правилен ход отварянето на суап линията между ЕЦБ и БНБ. За него това е второстепенна стъпка, но е хубаво да има подобен вид осигуровка. Бившият финансов министър смята, че мерките трябва да се насочат и към други групи хора, например тези, които са се завърнали от чужбина.

"Определено ще сме по-сигурни в Еврозоната. В момента ЕЦБ е основният финансиращ мерките за кризата в Европа и това, че България е изключена от тези мерки, защото не сме част от Еврозоната, определено ни пречи", каза Дянков и подчерта, че Европейската централна банка е отпуснала 4 пъти повече средства от Европейския съвет. Той посъветва правителството да обърне внимание на кризата на потреблението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

24.04 2020 в 10:26

Голяма криза, няма що. Хората започнаха да купуват само каквото им трябва и край - световната икономика ще загине :D

11936

1

Христо Венев

24.04 2020 в 10:25

Финансови фашизоиди, които унищожиха икономиката ни през 2009-2010г. с финансови похвати в услуга на банкстерите се показват и изказват, сякаш всичко е забравено. Сякаш унищожаването на десеки хиляди производствени фирми в името на нетрудовите доходи на финансовите спекуланти и лихвари е нищо.