Quantcast

"Щом има пари за спасяване на банките, има и за пенсии"

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2014 в 08:50 3341 2

Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Едно от основните искания на КНСБ в Бюджет 2015, срещу който синдикатът ще протестира в четвъртък - 11 декември, е да се замрази възрастта за пенсиониране.

Това обяви в интервю за Нова телевизия президентът на профсъюза Пламен Димитров.

Сега мъжете могат да се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години за жените и при стаж и осигурителен стаж от 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е предвидено от догодина възрастта да расте с по 4 месеца за мъжете и жените.

Димитров напомни, че за последните 14 години - от началото на пенсионната реформа през 2000 г., пенсионната възраст е нараснала с 5.8 години за мъжете и 3.8 години, а стажът - средно с 13 години. В същото време продължителността на живота на мъжете е пораснала само с 10 месеца, а при жените - с 1 година и 4 месеца.

По думите му това е натоварило 1-2 поколения, които все гонят някаква възраст, за да се пенсионират и това създава огромни проблеми на много хора. От 10 до 20 хиляди души не могат всяка година да се пенсионират заради увеличаването на възрастта.

По думите на синдикалиста замразяването на възрастта за пенсиониране ще струва 18 млн. лв. на бюджета, тъй като НОИ очаква да се пенсионират 15 хил. души повече.

На фона на тези милиарди, които похарчиха или ще похарчат, за да спасяваме банки, не би трябвало да е проблем да замразим пенсионната възраст, смята Димитров.

Премиерът Бойко Борисов обещал на Пламен Димитров, че неплащането на осигурителни вноски ще се криминализира (нещо, което всяка власт обещава от години).

Ако това се случи, само за година по данни от експертите ще влязат между 180 млн. лв. и 200 млн. лв. Президентът на КНСБ очаква криминализирането на неплащането на вноски да се случи от 2015 г.

КНСБ ще настоява за военните и работещите в МВР трябва да има минимална възраст за пенсиониране, сега за тях има само минимален стаж.

Има напрежение и сред всички бюджетни служители, защото в бюджета е предвидено 400 млн. лв. да се икономиса от заплати, уточни Пламен Димитров.

Основният недъг на този бюджет е, че не предвижда никакви мерки за борба с дефлацията, а тя е основният бич на икономиката, допълни той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2014 в 15:32

"Щом има пари за спасяване на банките, има и за пенсии", какво общо имат банките и пенсиите, само на червен малоумник може да му хрумне, че е все едно да врътнеш едни милиарди, които директно ще идат по сметките на някои червени барони и нелепата полит агитация с даване на 2-3 лв на бездруго никому ненужните пенсионери. Ало червената мафия, овладейте и затворете устите на профсъюзното ви подразделение, че ставате смях и резил.

08.12 2014 в 09:05

Интересно ми е дали тези профсъюзни корифеи могат да искарат и два лева в реалния бизнес. Миналата година, когато наистина трябваше да се протестира, не им видяхме очите... Няма отърване от тия паразити...