Шишков: Ще платим дължимото за магистрала Хемус, както и за пътя Видин-Ботевград

Обществената поръчка за зимно почистване трябва да е готова до 15 август, каза регионалният министър

OFFNews 09 август 2022 в 11:27 1556 0

Шишков
Регионалният министър Иван Шишков с студиото но бТВ.

Проблемът при Междусистемната газова връзка Гърция - България е незавършено строителство. Четири - пет министерства работят в синхрон, за да бъде финализиран обектът. До края на деня очакваме график от строителя за изпълнение на дейностите ден по ден. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

Проблемът с пътните фирми е от 2018 г., когато е започнал порочният модел за възлагане по договорите за текущ ремонт и поддръжка. Те са нормални, но възлаганията многократно са надвишили стойността им. Попаднахме в конфликт с пътните фирми без да сме страна по спора, каза още министърът. Като конструктивна определи той проведената вчера среща с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“. Разбрахме се да намерим начин да бъдат платени дължимите пари за започнатото строителство на АМ „Хемус“, така че участъци 1, 2 и 3 лотове да бъде изпълнени в предвидените срокове. Това се отнася и за скоростния път Видин-Ботевград, каза арх. Шишков. Министърът припомни, че за участъци 7, 8 и 9 са раздадени аванси, но няма одобрено трасе, а за четвърти, пети и шести има трасе, одобрен е ПУП и са извършени отчуждителните процедури.

Ще направим обществено обсъждане на промени в ЗУТ, с които да се обяви за търпимо констатираното като незаконно строителство на инфраструктурни обекти, обяви служебният министър.

„Ще ги внесем веднага, след като встъпи в длъжност следващото Народно събрание“, категоричен беше той.

Без такава законодателна инициатива не може да продължи строежът на 4-и и 5-и участък на АМ „Хемус“.

Министър Шишков коментира и темата със зимното поддържане.

До 15 август съм поискал от служители на АПИ и отдела в МРРБ, ангажиран с обществените поръчки, да обявим такива за зимно почистване по съкратени срокове. При срещата вчера с пътния бранш стана ясно, че имат претенции за по-големи аванси заради инфлацията. Ако се чувстват несигурни в отношенията си с държавата, това ще им донесе сигурност. Ще се договорим в тази посока, каза още регионалният министър.

Водят се разговори със служебния министър на околната среда и водите По казуса със АМ „Струма“ в участъка през Кресненското дефиле и спрените процедури по ОВОС. Очаква се общо решение, съобщи регионалният министър. Има готов проект за укрепване на свлачище преди виадукта на магистралата. Без него участъкът не може да бъде пуснат в експлоатация. Очаква се проектът да бъде внесен в МРРБ, подготовката му обаче е забавена, посочи той.

Поисках справка за формирането на цената на водата за област Бургас, защото увеличението там е шокиращо. Предстои проверка и в „Български ВиК холдинг“ ЕАД, каза министър Шишков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови