Шишков: При мобилизация на строителя интерконекторът може да е готов до 10 септември

Бившето ръководство на АПИ е направило опит да остави държавата в невъзможност да осигури зимното почистване с цел да бъдат удължени договорите за текущите ремонти, смята министърът

OFFNews 19 август 2022 в 13:59 1639 2

Шишков
Министър Иван Шишков.

При мобилизация на строителя на интерконектора е възможно газовата връзка с Гърция да бъде готова до 10 септември. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на брифинг, на който представи своя екип и приоритетите на ръководеното от него министерство.

По думите му държавата изцяло подпомага всички дейности по строителството на газовата връзка.

Министър Шишков добави, че все още има някои пропуски, които трябва да се оправят. За целта е създадена програма, която да подпомогне по-бързото завършване на съоръжението. Освен това служебният министър е предложил завършването на обекта да бъде разделено на два етапа. В първия етап да бъдат включени тези части, които няма да попречат на експлоатацията на обекта, без да се прави компромис с безопасността.

Другите мерки, залегнали в проекта, ще останат за втория етап, защото е важно интерконекторът да бъде пуснат навреме. Проектът за разделянето на етапите се очаква да бъде внесен днес. Все още остават да се довършат дейности по първия етап.

Министърът обяви и че е възложено е на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) да започне подготовка на конкурси само за зимно почистване. По думите му това е направено и те са качени на сайта на АПИ. Целта е в кратки срокове да се осигури зимното почистване по законов начин.

Според служебния министър бившето ръководство на АПИ е направило опит да остави държавата в невъзможност да осигури зимното почистване с цел да бъдат удължени договорите за текущите ремонти, които вече веднъж са били удължени.

"Друго обяснение аз нямам", заяви арх. Шишков.

Проектирането и възлагането на основните ремонти на пътищата също е една от основните задачи като приоритет на МРРБ, изтъкна служебният министър. Ще започне да се работи за това да се намери законова норма и за възлагане на основните ремонти, за да се осигури поддръжката на пътищата в друг порядък.

В последните дни от МРРБ са направили инспекция на АМ "Хемус". От проверката на строителството на 1-ви и 2-ри лот на магистралата е станало ясно, че по нея не се строи от последните 6-7 месеца. Друг проблем има при АМ "Струма", където е било установено проблемното свлачище преди тунел "Железница". Към днешната има изработен само идеен проект. Тунелът най-вероятно ще бъде готов след месец-месец и половина, ще се търси начин да се пусне движението при свлачището поне в едната лента.

Проверени са ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка".

"За големите инфраструктурни обекти мога да кажа, че сме намерили тъмнина в тунела", заяви още Иван Шишков.

Според него отговорни са и от ръководството на държавното дружество "Автомагистрали". Затова ще се иска коментар от тях в тази посока, защото те, освен че са официален строител на АМ "Хемус" и на скоростния път Ботевград-Видин, ремонтират и тунелите.

Възможно е да бъде ограничена скоростта в участъка Зимница - Стара Загора заради неравностите по пътя, допълни още служебният министър Шишков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки