Шефът на Walltopia се обяви срещу влизането ни в еврозоната

OFFNews 02 май 2018 в 08:27 24043 7

Екстравагантният бизнесмен и шеф на Walltopia Ивайло Пенчев се обяви срещу влизането на България в еврозоната и провокира любопитен дебат по темата на личната си фейсбук страница.

"Влизането в еврозоната е отказ от суверенитет.

Прехвърляне на отговорността за нашата парична политика на европейски банкери, с надеждата че те ще са по-добри или честни от нашите.

Въпиюща липса на национално самочувствие.

Наивна е тази вяра в добрите европейски бюрократи, които ще се грижат за нас и ще ни пазят от нашите си български тарикати и мошеници.

Колкото повече лична и национална отговорност прехвърляме на международни организации, толкова по-безгласни роби ставаме", написа Пенчев.

Мнението му събира много разнопосочни коментари, а в дискусията се включва и бившият служебен министър на икономиката Асен Василев.

"Грешка. Ние *вече* сме прехвърлили отговорност за паричната политика. От 1 юли 1997, когато влезе в сила закона за валутния борд. Първоначално тази отговорност беше прехвърлена към Бундесбанк, а след това към ЕЦБ. Приемайки еврото всъщност за първи път от 1997-ма ще имаме някаква (макар и частична) отговорност за паричната политика.

Заклинанията за национална отговорност са просто смешни. 1990-1997 видяхме национално отговорна монетарна и фискална политика. Сериозно ли искаш да се върнем обратно там. Или имаш илюзии, че БНБ ще бъде един независим и “национално отговорен” регулатор?", заявява Василев.

А според основателя на Walltopia решението е БНБ да стане независим и национално-отговорен регулатор.

"Що се отнася до независимост на институциите, за съжаление сме се променили в грешната посока. Силен банков регулатор е актив и генератор на кадри. Слаб банков регулатор е генератор на несигурност и корупция. Аз лично не вярвам, че без коренна промяна на политическата система България може да има силен банков регулатор", отговаря бившият икономически министър Василев.

Според него влизането в еврозоната си има своите проблеми - и преходни, и структурни. Но със сигурност е по-добро решение от настоящото положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

7

Новак

03.05 2018 в 11:53

Щом държавата се управлява от пожарникар, защо този да не дава мнения по паричната политика? Това само показва колко сбъркан е модела, по който вървим.
Професионализмът е за баламите - важното е да се говори, а какво, няма значение.

10571

5

Hissarion

02.05 2018 в 10:34

Пенчо пак е на всяка манджа мерудия. Подобно медийно внимание допринася за идеята му, че щом може да гърчи своите роби в Уолтопия, значи може да дава съвети и по паричната политика на страната.

6009

4

jinx1

02.05 2018 в 10:32

А, лъжливият червей изпълзя отново

https://www.divotozove.com/blog/2018/03/20/ivaylo-penchev/

15414

3

Hihi1981

02.05 2018 в 09:53

Сигурно има собствен интерес да не влизаме в Еврозоната! Последните му думи бяха ,че държавата е лош стопанин?!!

7568

2

Tabadatko

02.05 2018 в 09:13

Коментар 1 е наистина добър. Ивайло Пенчев не спомена тези факти. По-страшното е, че не споменава сериозни факти и по своята теза. Обаче играе по тънката струна на чувствата на българите. Тези, които не разбират темата, ще ги обърка 100 процента. Вече няколко сериозно човека в публичното пространство съобщиха, че ще има кампания на кремълски тролове за отказ от влизане в Еврозоната. Не ми се мисли, ако и този господин е предател. :)