Шефът на ТЕРЕМ: В заводите ни не е ремонтирана нито една единица бронетанкова техника за Украйна

OFFNews 17 септември 2023 в 20:14 3394 0

 Калин Димитров

Снимка Стопкадър: Нова ТВ

Калин Димитров

До момента в български заводи не е ремонтирана нито една единица бронетанкова техника с краен получател Украйна по договор между украинската страна – на държавно ниво или на някое от украинските дружества. Нямам отговор защо е така.

Това заяви новият ръководител на военните заводи, обединени в холдинга ТЕРЕМ, Калин Димитров пред Нова ТВ.

Димитров отрече да става въпрос за опит за саботиране на военната промишленост на България.

"Частните ремонтни организации, за които под една или друга форма ни е ясно, че не изпълняват ремонт за Германия, имат достатъчно работа и не могат да се оплачат от липсата на интерес", обясни новият директор на ТЕРЕМ. По думите му холдингът е на загуба от 2013 г.

Според него не е нормално военната индустрия в цяла Източна Европа да прегрява от поръчки, а заводите ТЕРЕМ да казват, че нямат работа. Той обеща проверка, когато встъпи в длъжност. 

По думите му състоянието на заводите не е розово. "За 2022 г. от 5 завода 4 са на загуба, само един е на печалба. За 2023 г. може би две ще са на печалба, три ще са на загуба", каза Димитров. 

Новият директор на ТЕРЕМ обясни още, че през 2014 година е помагал на военните структури на Украйна към Националната гвардия.

"Извънщатен консултант без заплащане съм работил, напълно безвъзмездно, напълно доброволно. Никога не съм бил служител на друга държава. Считах, че това е правилното. За мен войната Русия-Украйна започна 2014 г. в Крим. Аз съм провеждал обучение и съм консултирал непряко по темите въоръжение, структури и т.н.", каза той.

От военното министерство са стигнали до него, за да го изберат за шеф на ТЕРЕМ през украински познати, поясни Димитров.

По думите му още през 2014 г. е започнал да предлага да помогне "по някакъв начин": "Запознах се тогава с няколко души в Украйна, през които в един момент стигнахме до министъра на вътрешните работи"

Димитров посочи, че е създал проект за набавяне на детски комплекти за евакуация и е помагал за осигуряване на бронежилетки за екипите на спешната помощ там: "Над 100 000 жилетки сме доставили на силовите структури в Украйна безвъзмездно"

"С г-н Тагарев (министъра на отбраната Тодор Тагарев - бел. ред.) сме се запознали по линия на подкрепата за Украйна, но не в самата Украйна. Предложението да заема поста беше от него. Аз не съм назначен, а съм избран от Съвета на директорите на ТЕРЕМ, разликата между назначен и избран е много голяма. Новите две лица от Съвета на директорите сме двама. Останалите петима са от стария съвет”, обясни още Калин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика