Шефът на Кинтекс: Заради Нинова губим стотици милиони от оръжията за Украйна

Светослав Метанов 28 април 2022 в 17:45 13935 9

Мами ли Корнелия Нинова собствените си избиратели? Изнася ли България оръжия за Украйна? Колко струва на българските данъкоплатци присъствието на проруската партия БСП в управлението на страната? За да изясни тези въпроси OFFNews потърси изпълнителния директор на държавния оръжеен търговец Кинтекс Александър Михайлов. Той бе освободен от Нинова, но съдът спря вписването на новото ръководството на компанията.  

- Г-н Михайлов, днес пиарите на г-жа Нинова изпратиха едно доста странно прессъобщение, в което се обяснява за нейно "изненадващо посещение" в "Кинтекс", каквото и да означава "изненадващо посещение" на министър в предприятие, на което е принципал. Казва се също, че дружеството не работи по договори за Украйна и Русия, както и че не е вярно, че има договор за 40 милиона евро, който да е причина за вашето уволнение, както твърдите.

- Точно така. Днес около 10 часа ме информираха, че г-жа Нинова и началникът на нейния политически кабинет Калоян Методиев и директорката на г-жа Нитова са в дружеството. Те не са се свързали с мен, а в столовата на партерния етаж са събрали шефове на отдели и дирекции. Слязох при нея и ѝ се представих, защото това бе първата ни среща. Попитах я с какво мога да съм полезен. Тя ми каза, че иска да проведе среща с ръководството на Кинтекс, а аз ѝ обясних, че изпълнителен директор съм аз. Г-жа Нинова пък ми каза, че съм освободен и че вече не съм директор. Казах й, че след като вписването на новото ръководство е спряно от съда и аз все още фигурирам в Търговския регистър, аз съм легитимен представител на дружеството. Тя не прие моите доводи и си тръгнах. Срещата приключи след 15 минути. След това колегите ме информираха, че Нинова им е обяснила, че съм бил в конфликт на интереси, защото съм работил в частно оръжейно дружество, свързано с г-н Манджуков. Това категорично не отговаря на истината. Имам справка от НАП, ще ви я предоставя, от която е видно, че моите трудови договори с двете дружества с г-н Манджуков, са прекратени на 1 октомври 2021 г.

- А вие кога бяхте назначен за шеф на Кинтекс?

- От 27 октомври. Тоест месец преди встъпването си в длъжност съм прекратил моите договори. Това е нова теза за г-жа Нинова, която досега тя развяваше разпечатки от Търговския регистър за свързани с мен дружества. След като обясних, че дружествата, които развиват оръжейна дейност, трябва да са лицензирани, а тези компании не са и изобщо не са кандидатствали за такъв, тя тръгна да търси нова теза за освобождаването ми. Предполагам, че съм много неудобен на г-жа Нинова.

- А защо сте ѝ неудобен? Какво е вашето обяснение?

- Аз имам далеч по-ограничена трибуна от г-жа Нинова, но имам документи, които показват, че не съм бил в конфликт на интереси, че не съм работил паралелно в Кинтекс и частно лицензирано оръжейно дружество. Второ, нейните твърдения за проверка на инспектората са категорично неверни. Има становище на инспектората на министерството, също ще ви го дам, в което на 6 места се казва, че не са извършвали проверка, че нямат правомощия да извършват такава и че изобщо не е в прерогативите им да проверяват Кинтекс. Толкова за очернящата кампания срещу мен! Всичко, което твърди г-жа Нинова са груби манипулации и спекулации. 

- Пак не разбрах, защо сте неудобен?

- Две неща ще ви кажа. До вчера бях неудобен, защото през февруари освободеният борд на директорите прекратихме комисионен договор с посредник, разбирайте консултант, който е получил 10 милиона лева в изминал период на време без да извършва никаква работа. Прекратихме го. 

- И как така 10 милиона могат да се платят на консултант без да свърши нищо?

- Трябва да питате предишните ръководители на Кинтекс, които са подписвали съответните платежни нареждания.

- Може ли малко конкретика.

- Вижте, опираме до клаузи за търговска тайна и конфиденциалност, права на трети страни. Трябва да внимавам да не засегна някой от тях.

- За офшорка ли става дума?

- Точно така, офшорка, регистрирана в Обединените арабски емирства.

- Офшорка от ОАЕ е прибрала 10 милиона от Кинтекс без да свърши нищо, така ли?

- Да, плащанията са извършени през последните 3 години. Досието на тази компания е в секретна секция на дружеството. След като прекратихме този договор, на 14 април получих писмо от въпросната офшорна компания, с което тя не признава прекратяването на договора и изисква да ѝ се платят още 2,4 милиона долара. Пари, които според мен са недължими. Изпратих доклад до г-жа Нинова, в който ясно заявих, че докато аз съм директор на Кинтекс, нищо няма да им се плати. Три дни по-късно аз и колегите ми от борда, с които прекратихме този контракт, бяхме освободени. 

Вероятно имам грях и че казах, че царят е гол!

Обществена тайна е, че българско оръжие през посреднически фирми в Полша, Чехия и Словакия отива в Украйна. Г-жа Нинова би трябвало да има оперативна информация от българските служби кои са крайните точки за българското оръжие. Всичко останало е в политически аспект. Тъй като част от електората на някои наши партии е против изпращането на българско оръжие в Украйна, г-жа Нинова крие от обществото, че оръжието, което изпращаме за Чехия, Полша и Словакия, след това по оперативна информация отива за Украйна. Това е некоректно към обществото според мен.

От друга страна, точно за да защити внушението, че българско оръжие не отива в Украйна, г-жа Нинова принуждава производителите и търговците на оръжие в България вместо да продават директно на Киев, да минават през посредници в Чехия, Полша и Словакия. Те генерират десетки милиони левове, ако не и стотици милиони печалба от надценка за "услугата". Иначе тези пари можеха да останат в България. Тези пари можеха да се обложат с данъци и да се увеличат заплати.

- И какво излиза, българският военно-промишлен комплекс губи десетки или стотици милиони заради едно чисто формално лицемерие?

- Да, може да се квалифицира като двуличие. Разберете, няма нито европейски, нито международни санкции за доставка на оръжие в Украйна. България не доставя директно оръжие на Украйна единствено заради позицията на една от четирите партии в управляващата коалиция.

- Партията, заради която България губи тези милиони, е БСП!

- Така. Факт е, че позицията на г-жа Нинова претърпява огромна метаморфоза, защото както преди седмица твърдеше, че нито един патрон не е отишъл в Украйна, днес посланията са по-различни. Сега казва "по документи", "нямам механизъм да проверя". Пълен абсурд е и твърдението ѝ, че няма увеличен износ.

- За какви пари говорим?

- За последните два месеца, тоест след началото на войната в Украйна, новоподписаните договори за износ на български оръжия са за близо 2 милиарда лева. Става дума за контракти, сключени с 4-5 частни компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

9

Нинова излъга много хора с фалшивото си прозападно мислене по време на изборите. Сега ако има избори няма да влезе ако не се гласува да пратим оръжие за Украйна.

-60

7

офф бее

28.04 2022 в 21:43

Тая ли не е знаелаааа...
Ама аз съм ного любопитен как ще даде оставка... Щото сме го гледали тоя филм с оставката, и все нещо не става...

Да сложи табелка как вървят оставките "на едро" пред министерството. Под тая за олиото.

3767

6

Име на профила

28.04 2022 в 20:17

Абе няма незаменими хора. Трябва да търпим коалиция с бьесьепье, не лично с таз.. госпожа.

6126

5

Нестинарка

28.04 2022 в 20:06

А тая офшорка да не е на дубаеца, аааа?!

22548

4

dolivo

28.04 2022 в 20:04

Кака Нинова, още едно неприятно комунистическо човече...

За съжаление, трябва комай да я търпим, заради крехката коалиция - инак г-н Борисов дебне дебне, а той е най-добрият...

6126

3

Нестинарка

28.04 2022 в 20:02

Корнелка е много добър адепт на руската политика. Която винаги лъже!
А колкото до държавна измяна- мисля че преZидента заема почетното място!

3767

2

Име на профила

28.04 2022 в 18:49

Абе какво значи "мръсно играе", вие нормални ли сте? Веднага на прокурор! Даже на два, един тук и един при румънката, за всеки случай. Дори да приемем, че лъже - това има потенциал да е държавна измяна и трябва да се разследва щателно.

2744

1

AAA

28.04 2022 в 18:33

Все по- мръсно играе Нинова . Целува задните части на мУтрафонова и пуТлер, тайно изнася оръжие за Украйна, а пък сина и може да си позволи да живее в Манхарън с някаква смешна заплатка , която само за наем няма да му стигне !?! Може би консултантската фирма бута по някое рамо на синчето !?! БЕЗСРАМНА