Шефът на КЕВР: Не искам да работя с новото правителство, нямам му доверие

Интерконекторът с Гърция няма как да влезе в експлоатация от 1 юли, категоричен е Иван Иванов

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2022 в 13:23 7937 1

Отиващият си председател на КЕВР Иван Иванов оцени като недопустимо 12-годишното забавяне на газовата връзка с Гърция. Това е пречката в момента България да не получава по-евтин газ от руския.

В интервю за Свободна Европа председателят на енергийния регулатор каза, че не иска да работи с новото правителство, защото му няма доверие. Той очаквал да бъде сменен най-късно до началото на февруари.

В началото на годината Иванов беше атакуван от премиера Кирил Петков, който обвини Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във взимане на преднамерени решения за повишаване на цената на газа.

В интервюто Иван Иванов разкрива, че като служебен министър на финансите Асен Василев е поискал от председателя на независимата КЕВР да намали цената на газа с 20 на сто.

Той обясни, че България има договор за внос на по-евтин газ от Азербайджан, но не може да го достави, а причината за това е непостроеният интерконектор с Гърция. Според него "е имало кръгове в България“, които са били заинтересовани да се забави изграждането на интерконектора с Гърция, по който да се доставя по-евтин азерски газ.

„Забавянето на интерконектора облагодетелства външен доставчик „Газпром експорт“, а зад този доставчик и плановете за развитие на газопреносната мрежа към Сърбия и Унгария безспорно е желанието на Русия, по чисто геополитически причини, да продължава да е доминираща като външен доставчик на природен газ“, каза Иванов.

Пред Свободна Европа Иван Иванов каза, че строителят на интерконектора не е внесъл документи за сертифициране на газопровода в КЕВР.

"Което автоматично означава, че не може на 1 юли този газопровод да влезе в експлоатация", каза Иванов.

Председателят на КЕВР каза още, че мораториумът върху цената на тока е незаконен и не може да се направи прогноза за поскъпването му след отпадането на ограниченията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови