Държавна петролна компания бе създадена на първо четене

OFFNews 05 юни 2020 в 11:03 3274 0

Петър Кънев

Парламентът одобри създаването на Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ на първо четене. Това стана с промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси внесени от правителството. Почти единодушно депутатите от различни партии в пленарната зала одобриха идеята за създаване на държавна компания. Тя трябва да увеличи броя на данъчните складове за петролни продукти и да създаде държавна верига бензиностанции. „За“ гласуваха 143 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ - 4.

Предложението е предприятието да бъде към министъра на икономиката. Основната дейност на Държавната петролна компания, според вносителите на закона, ще да бъде насочена към създаване, съхраняване, опазване и обновяване на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по Закона за държавните резерви и военновременните запаси, както и на запасите от нефт и нефтопродукти.

За да влезе закона в сила е необходимо още едно гласуване в пленарна зала и в ресорните комисии. 

БСП: Използвате нашето ноу-хау

Идеята на правителството бе посрещната с одобрение от БСП. С предложението за Държавна петролна компания управляващите използват нашето ноу- хау, каза председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев (БСП), по време на дебатите. Според него държавният монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частният.

„Предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на потребителите. Дебатите в групата бяха сериозни, но те бяха такива и в комисията. В групата ние си припомнихме, че това е едно от нашата платформа през 2015 г. Така че поздравявам вносителите, че така използват нашето ноу- хау. Истината е, че след пандемията, дебатът в ЕС и в света за ролята на държавата в овладяването на такива критични ситуации е много голяма“, каза още Кънев. Той заяви още, че на комисията е изнуден министърът на икономиката бъдещото държавното предприятие да влезе в забранителния списък за приватизация.

Според Кънев независимо кой е на власт опозицията трябва да има контрол върху държавните дружества. Петър Кънев заяви, че най-вероятно следващият път БСП ще бъдат на власт и призова от трибуната депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски да не се смее от мястото си в залата.

ГЕРБ защити КЗК

"Не съм адвокат на Комисията по защита на конкуренцията, но искам да ви обърна внимание, че когато е правен секторен анализ от страна на комисията, те са констатирали в своите доклади, че има концентрация на данъчните складове в определени големи играчи", каза депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. Той обясни, че през цените, които се дават като услуги в тези складове, има възможност за манипулиране на цената на горивата, които влизат в държавата.

"От тази гледна точка Комисията за защита на конкуренцията си е свършила работата. Изключително много приветствам намесата на държавата, която се предвижда в този закон, да влезе в строителството, анализа на акцизните складове, защото наистина една голяма част от манипулирането на цените на горивата може да става през тези данъчни складове", каза още Бойчев.

Той приветства идеята на патриотите обеми от тези складове да се обявяват, да се знаят и задължително да се предоставят като услуга на търговците, които са вносители на такъв вид горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови