Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Само за ден камери уловиха 805 без винетка, пращат им електронен фиш

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2020 в 11:23 4904 2

730 шофьори ще получат електронен фиш за това, че са шофирали без електронна винетка на 17 февруари. Това са нарушителите, които са установени от камерите на тол системата в първия ден от работата им, но не са били спрени за проверка от мобилните контролни екипи в рамките на деня, съобщиха от пресцентъра на АПИ. 

Общо 805 са всички пътни превозни средства, които са ползвали републиканската мрежа без платена пътна такса. Спрените от тол контрола на пътя 75 превозни средства са платили компенсаторна такса.

От понеделник започна автоматичното правоприлагане чрез камерите на тол системата. 

Камерите са разположени върху 295 стационарни контролни рамки, които покриват 10 800 км от близо 20 000 км пътища. Контролът се осъществява допълнително и от 105 мобилни екипа.

Камерите на тол системата снимат нарушителите и автоматично ги вкарват в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т.

Ако откажат да платят компенсаторна такса на мобилните екипи, им се издава акт за установяване на административно нарушение и за да продължат пътя си, следва да платят стойността на една "уикенд винетка" за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили. И в този случай нарушителите имат възможност да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-високите глоби. Това трябва да стане в 14-дневен срок, по банков път. 

Ако нарушителите нe бъдат спрени на пътя, в края на деня системата автоматично издава на собственика на превозното средство електронен фиш, който се изпраща по пощата. Те имат 14-дневен срок от получаването на фиша, за да платят компенсаторна такса по банков път. В случай че това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

Електронният фиш ще се анулира при плащане на компенсаторната такса в срок, както и в случаите, когато пътното превозно средство е обявено за издирване или за него законът не изисква плащане на пътна такса.

Проверката на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства, независимо дали го правят лично или с помощта на служебно лице.

Отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса.

Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на автомобила. Тирета, интервали или други знаци не се изписват. Знакът за нула (0) и знакът за буквата "О" не са взаимозаменяеми, добавят от АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Johny

18.02 2020 в 12:06

Най-любимото им - да взимат пари от хората. И после кво правят с тях - прибират си ги в джоба. А пътищата - дупка до дупка и вечен ремонт. Това е България.

8415

1

senester

18.02 2020 в 11:54

Поредната дискриманиционна към собствения народ разпоредба.Интересно как ще заплатят МПС с чужда регистрация и шофьори, не живеещи в страната. Ако при спиране от кола на смешните toll откажат да заплатят по една или друга причина. За хората в страната,ясно.няма измъкване.Не случайно не ни зачитат за държава чужденците и всячески нарушават законите,преминавайки през страната ни