Само 2000 домакинства са кандидатствали по програмата за фотоволтаици

OFFNews 28 февруари 2024 в 16:30 2221 0

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Румен Радев, министър на енергетиката

Само 2000 домакинства са кандидатствали по програмата за фотоволтаици, каза министърът на енергетиката Румен Радев по време на изслушване в парламентарната комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Програмата за възобновяеми източници на енергия за домакинствата е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Радев добави, че по процедурата имало много проблеми и неуредици около изискуемите документи, но към момента министерството работи по оптимизация на процеса. Радев даде пример, че по процедурата се изисква документ за собственост, което се превърнало в проблем за разделени семейства със спор за имот, който е кандидат по проекта за фотоволтаици.

Той уточни, че МЕ е успяло да предефинира механизмите за съхранение на енергия, така че вече да не се говори само за батерии. 

По отношение на проекта за геотермална енергия министърът каза, че в момента инвестицията се предоговаря с ЕК, съгласно решението на 48-ото НС от миналата година, според което размерът на инвестицията трябва да бъде намален наполовина до 171 млн. лв., като остатъкът от сумата да бъде пренасочен към саниране. По думите му потенциалът на този тип енергия в България е малък. В момента се работи по частта за геотермална лаборатория, която остава непроменена част от инвестицията. Министърът не даде отговор кога се очаква сключване на договори по този проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!