Sainsbury's, Asda и McDonald's предупреждават: Брекзит без сделка ще опразни рафтовете

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2019 в 21:24 5013 0

Снимка Pixabay

Излизането на Великобритания от ЕС без сделка с Брюксел може да причини негостиг на храни, скок в цените им и да опразни рафтовете, макар и краткосрочно, предупреждават няколко големи вериги, сред които Sainsbury's, Asda и McDonald's. 

Писмото на търговците, цитирано от Би Би Си, говори за "значителни рискове" за ограничаване на избора от храни, качеството им и свежестта им по рафтовете. Подписалите го припомнят, че запазяването със свежи храни не е възможно, а Великобритания е зависима от ЕС за внос на зеленчуци и плодове.

"Крайно загрижени сме, че нашите клиенти ще са сред първите, които ще усетят последствията от Брекзит без сделка", пише в писмото.

Предстои парламентът да обсъди серия поправки към договореното от премиера Тереза Мей и Брюксел споразумение. Макар тези поправки да не са финалната дума по Брекзит, те ще дадат яснота в какъв вид споразумението би срещнало одобрението на парламента, който вече веднъж отхвърли предложения от Мей вариант.

В писмото големите търговски вериги подканят депутатите да обединят усилия за намиране на спешно решение, за да не излезе Великобритания от ЕС без сключено споразумение.

Писмото е подписано и от изпълнителните директори на Marks&Spencer, KFC, Co-Op, Lidl и др.

Около една-трета от хранителните продукти на Острова са внос от ЕС. През март, когато Брекзит ще стане факт, Великобритания разчита основно на внос на плодове и зеленчуци заради сезона. По това време 90% от марулята, 80% от доматите и 70% от плодовете идват от други европейски страни.

Неизвестността идва от факта, че при излизане без сделка стоките ще се облагат с тарифи по правилата на Световната търговска организация (WTO). Към момента това важи за едва около 10 на сто от внасяните храни на Острова. Според подписалите писмото това, от своя страна, би повишило значително разходите и ще окаже натиск за увеличаване на цените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови