Съдът спря вписването на новото ръководство на БЕХ заради жалба на Валентин Николов

OFFNews 27 юли 2021 в 13:57 3604 0

Съдът спря вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг заради жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

В петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението. От съвета на директорите на компанията са освободени: Валентин Николов, Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки. На тяхно място за членове на съвета на директорите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД до провеждането на конкурс в шестмесечен срок са определени Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов.

"Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", коментира Валентин Николов пред БНР.

Той уточни, че няма решение кой ще разписва предстоящите разплащания на БЕХ. Според него утре трябва да се разпишат 550 млн. евро към облигационерите.

"Не стане ли това нещо, ще станат предсрочни изискуеми всички облигационни заеми, които са в порядък на милиард и двеста милиона евро. От друга страна, ние трябва да закупим въглеродни емисии за ТЕЦ двойката, която в момента е обявила търгове. Загубите там също ще бъдат десетки милиони евро. Това решение хвърля цялата енергетика в колапс, бих казал, и сега съответно моето решение, че аз ще пиша до прокуратурата и съответно ще искам тя да вземе отношение във връзка с неговите решения".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови