Сачева: Държавата няма пари за преизчисляване на пенсиите догодина

OFFNews 20 октомври 2020 в 17:11 4177 0

През следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Това заяви социалният министър Деница Сачева, преди да влезе на Надзорен съвет на НОИ за приемане на проектозакона на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел.

"Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос", добави ресорният министър.

Председателят на Надзорния съвет Стефан Василев от квотата на работодателите обяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с аргумента, че минималната пенсия от 300 лева демотивира. По думите ме "няма нужда да се осигурявате, защото утре ще дойде време, ще получавате същата пенсия, каквато получават и другите, които не са се осигурявали".

Междувременно Надзорният съвет на НОИ прие проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. 

Членовете му подкрепиха с мнозинство предложенията. Предстои съгласуването на проектозакона на НОИ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови