S&P повиши перспективата на кредитния рейтинг на България

OFFNews 02 юни 2017 в 21:15 5715 3

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна, съобщи Министерството на финансите.

Агенцията потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута 'BB+/B'.

Повишената перспектива за кредитния рейтинг на България отразява очакванията на S&P Global Ratings, че фискалните и външните показатели ще продължат да се подобряват и, че властите ще предприемат по-нататъшни стъпки за укрепване на финансовия сектор, където равнището на необслужваните кредити остава високо.

Стабилното развитие на външния и фискалния сектор повишават показателите за кредитоспособност на България. Икономиката е повече експортно-ориентирана и по-малко задлъжняла в сравнение с минали периоди.

Агенцията отбелязва, че през 2017 г. икономическото възстановяване на страната ще продължи с нарастващ принос на вътрешното търсене пред нетния износ. Подобренията се отразяват на пазара на труда, като по този начин се увеличават разполагаемият доход и частното потребление. Публичните инвестиции, финансирани чрез европейски фондове също ще бъдат важен фактор за икономическото възстановяване.

България продължава да изпитва структурни ограничения от демографските предизвикателства. Нетната емиграция, особено при квалифицираната част от работната сила и застаряващото население, представляват предизвикателства пред икономическата политика и възможностите за социално сближаване, посочват от рейтинговата агенция.

Положителната перспектива отразява виждането на S&P Global Ratings, че има нарастваща вероятност кредитният рейтинг на България да бъде повишен в следващите 12 месеца, ако благоприятното развитие, посочено като основание за увеличаване на перспективата, се запази.

Рейтинговата агенция би преразгледала перспективата на стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс на страната или финансовата система се нуждае от значителна държавна подкрепа, както и ако тенденцията на спад в необслужваните кредити се промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11462

3

dardorel

03.06 2017 в 08:45

Всички ние продължаваме да берем плодовете на руския експеримент на наша територия/вие,троловете сте едно от тях/,по-лошо няма как да бъде.
 
X

Предизборно със Светльо Витков