Руските медии искат обяснение от Лукойл за доставките на гориво от България за Украйна

OFFNews 18 януари 2023 в 21:37 11024 3

Лукойл

Снимка Getty Images

Лукойл

Българските власти никога не са се обръщали към ръководството на "Лукойл" с молба за доставки на гориво за Украйна. Така компанията коментира пред ТАСС днешната публикация в престижния германски вестник Die Welt.

Бившият министър на финансите Асен Василев разказва пред Die Welt за срещата на Световната банка във Вашингтон през април: "Там, обяснява той, представител на Украйна му казал, че горивото е на привършване. България има рафинерия в близост до Бургас на Черно море, която се управлява от дъщерно дружество на руската група "Лукойл" и се снабдява с петрол от танкери от Русия. Василев насърчава "Лукойл" в България да изнася излишъци от горивото за Украйна. Реакцията била положителна, а служителите там също осъждали войната на Путин, казва той."

"Предприятията от групата "Лукойл" нямат и не са имали договори за доставка на гориво за Украйна. Никой от представителите на българските власти не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия с молба за доставка на гориво за Украйна", твърдят пред ТАСС от компанията.

От "Лукойл" посочват също така, че продуктите на бургаската рафинерия се продават на едро и дребно на вътрешния пазар изключително на български клиенти.

"Що се отнася до взаимодействието с българските държавни органи, "Лукойл" води диалог само по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, като в този диалог никога не са били обсъждани политически теми", заявяват от компанията.

В публикацията на ТАСС пише още, че руското посолство в България опровергава информацията за доставки на дизелово гориво, произведено от "Лукойл Нефтохим Бургас", за Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

3

DARTH VADER

19.01 2023 в 00:59

ЩЕ СЕ СЕТИТЕ,БРАТУШКИ ОСВОБОДИТЕЛИ...
ЩЕ СЕ СЕТИТЕ...

2073

2

Johnny B Goode

18.01 2023 в 22:38

Има в Пловдив един Арменски поп, да отидат там да си депозират жалбите.

1321

1

4rnor

18.01 2023 в 22:32

Да си искат ... клоуни :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика