Русия готви ефективното пускане на цифрова рубла

Междувременно рублата продължи да пада на валутния пазар и се доближи до границата от 82 рубли за долар

OFFNews 18 април 2023 в 14:42 1648 2

Книжни банкноти от 500 рубли

Снимка Архив

Книжни банкноти от 500 рубли

Цифровата рубла ще бъде предложена на всички, след като бъде тествана сред тесен кръг реални клиенти, заяви днес в Държавната дума на Русия управителката на централната банка Елвира Набиулина, предаде БТА.

"Готови сме да пристъпим към пилотно въвеждане на цифровата рубла, към провеждане на истински операции с истински пари. Засега става дума за неголеми суми и малко на брой клиенти. След това ще сме готови да предложим цифровата рубла на всеки", заяви Набиулина.

По думите ѝ цифровата рубла е третата форма на пари, която ще бъде в обращение успоредно с наличните и безналичните средства, и всеки потребител сам ще реши коя форма да използва. "Всеки, който не може или не иска да ползва новите технологии, не трябва да бъде дискриминиран. Ще продължим да развиваме и наличното платежно обращение", изтъкна Набиулина.

Руската централна банка представи концепцията за цифровата рубла през октомври 2020 г. Тя ще бъде под формата на уникален цифров код, който ще се пази в специален цифров портфейл. Потребителите ще могат да си обменят въпросния код и така ще осъществяват парични трансфери.

Междувременно рублата продължи да пада на валутния пазар и се доближи до границата от 82 рубли за долар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

18.04 2023 в 15:14

Вместо цифрова рубла, по-добре да пробват да направят първо аналогова такава. След това лампова, транзисторна и т.н.

Ох, забравих, че те си падаха по "безаналоговите" неща и по прескачане на етапи в развитието. От феодализма към комунизма директно.

10298

1

AntiZ

18.04 2023 в 15:02

На тези диваци явно и хартията вече им е кът. Вярно, че отдавна стойността на една хартийка е по-голяма от разходите по печатане на скапаната им рубла, но тия го удариха съвсем през просото. Вовочка, ще ти пращат цифрови копейки а ти ще им правиш скрийншот и ще си ги слагаш в папчица.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика