Росатом участва в 17-ата конференция на Българския атомен форум

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2018 в 15:56 3461 0

Представители на руската корпорация „Росатом“ участваха в 17-ата ежегодна конференция на Българския атомен форум (БУЛАТОМ) във Варна.

На пленарната сесия директорът на регионалния център „Росатом Централна Европа“ Вадим Титов отбеляза постиженията на „Росатом“ и посочи успехите на руско-българското сътрудничество в областта на мирното използване на атома.

„Ние стабилно осъществяваме доставки на гориво за АЕЦ „Козлодуй“, участваме в програмата за удължаване на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок с реактори ВВЕР-1000 на централата. Вече повече от половин век си сътрудничим с България в областта на атомната енергетика. Като се вземе пред вид уникалният опит на „Росатом“, ние ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските колеги в областта на развитието на атомните енергийни програми“, отбеляза Вадим Титов.

По време на пленарната сесия бяха отбелязани успехите на руската корпорация „Росатом“. За една година бяха пуснати два нови енергоблока с ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“ – на Ленинградската АЕЦ и Нововоронежката АЕЦ, което позволява да се говори за серийно изграждане на енергоблокове от ново поколение. Успешно бе проведено транспортирането на уникалния плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ от Санкт Петербург в Мурманск за зареждане с ядрено гориво и по-нататъшното му теглене на буксир до град Певек. В рамките на чуждестранните проекти на компанията бе даден старт на строителството на АЕЦ „Аккую“ в Турция, подписани бяха договори за изграждане на първата в Египет АЕЦ „Дабаа“, проведе се церемонията по изливането на първия бетон за Трети енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия и Първи енергоблок на АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш, а в Китай бе завършен и пуснат Трети енергоблок на АЕЦ „Тянван“. Продължава строителството на АЕЦ в Европа – в Унгария, Финландия и други проекти.

„Днес „Росатом“ заема първо място в света по строителството на АЕЦ в чужбина като реализира проекти за изграждането на 33 енергоблока в 12 страни и, отчитайки пазарните особености на регионите, използва гъвкави подходи при финансирането на проектите“, отбеляза Вадим Титов.

Конференцията „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, която е ключово събитие за индустрията в България, е организирана от Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Традиционно събитието събира политици, посланици, експерти в областта на енергетиката, представители на чуждестранни компании и журналисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови