Росатом и УНСС подписаха меморандум за разбирателство

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2017 в 15:59 2510 0

На тържествена церемония в присъствието на Ректорския съвет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и на официални гости бе подписан Меморандум за сътрудничество между най-големия български университет и Регионалният център на „Росатом“ за страните от Централна Европа (Rosatom Central Europe s.r.o).

Документът, който поставя основата за сътрудничество, бе подписан от ректора на висшето училище проф. д.ик.н. Стати Статев и директорът на „Росатом Централна Европа“ Вадим Титов.

Меморандумът предвижда възможността за реализация на програми за обмен на студенти с руски технически вузове, на образователни програми, които включват и лекции на водещи руски специалисти, превод и създаване на учебни материали, а също така и развитието на конкретни сфери на сътрудничество и различни проекти. За тази цел ще бъде създадена и работна група за регулярно взаимодействие между двете организации. Университетът и Регионалният център на „Росатом“ за страните от Централна Европа планират провеждането на редица срещи на свои представители и експерти и обсъждане на сферите на съвместната си дейност.

"За мен е особено голяма чест да положа основата на бъдещо сътрудничество между "Росатом" и Университета за национално и световно стопанство", отбеляза Вадим Титов.

Подписаният меморандум позволява да се обединят практическия и иновативния опит на корпорацията с научния потенциал на университета. Ние се надяваме, че това е само първата крачка в началото на едно дългосрочно сътрудничество. Уверен съм, че резултатите от съвместните ни инициативи ще помогнат за развитието на науката и образованието, и ще бъдат от полза за обществото", допълни Титов.

"УНСС е лидер в българското и европейското образователно и изследователско пространство, който близо един век обучава държавния, политическия и бизнес елит на страната", отбеляза проф. Статев.

"За нас сътрудничеството с доказани в своята област компании е особено ценно, защото така свързваме учебната дейност с реалния живот, което обогатява и надгражда знанията и уменията на нашите студенти. Университетът разполага с водещи учени, доказани авторитети в своите области, и възможността да разширим научните контакти с водещи руски учени е една от безспорните ползи на това сътрудничество, чието начало поставяме днес", подчерта ректорът.

Руската държавна ядрена корпорация „Росатом“ обединява над 350 предприятия и научни организации, в това число и всички граждански компании от атомния отрасъл в Русия, научноизследователски организации и единствения в света флот от атомни ледоразбивачи. Чуждестранният поръчков потфейл на „Росатом“ в края на 2016 г. възлиза на 133 милиарда долара.

УНСС е най-голямото, най-авторитетното и най-старото висше икономическо училище в България и Югоизточна Европа, с 97-годишна история. Университетът обучава 22 хиляди студенти в 47 бакалавърски и 108 магистърски специалности и в 37 докторантски програми и провежда изследвания в областта на икономиката, управлението и администрацията, правото и политиката.