Рязко забавяне на растежа на производствените цени през февруари

OFFNews Последна промяна на 30 март 2020 в 15:21 932 0

Рязко забавяне на ръста на производствените цени през февруари отчита Националният статистически институт, след като през януари бе достигнат 9-месечен връх. Това е предпоставка за намаляване на инфлационния натиск в страната през предстоящите месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижи през февруари с 1,0% спрямо предходния месец. Поевтиняване с 8% е регистрирано в добивната промишленост, с 1,2 - в преработващата. Цените при производството и разпределението на електрическа енергия се повишават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през февруари с 1,4%, след като през януари нарасна с 4,3%, достигайки най-високото си ниво от април 2019 г. насам. Увеличение с 4,7% спрямо година по-рано регистрират цените при разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в добивната промишленост цените се повишават с 3,2%, а в преработващата промишленост - с 0,3 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България остава през февруари на нивото от януари и се увеличава спрямо година по-рано с 3,1 на сто (спрямо февруари 2019-а година). Индексът на цените на производител на международния пазар намалява с 2,5% на месечна база и с 1,1% спрямо втория месец на 2019 година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителска инфлация през февруари с едва 0,1% и забавянето ѝ на годишна база до 3,7% от 4,2% през януари, когато достигна най-високо ниво от февруари 2013-а година.