Ресторантьори искат компенсации и всички заведения за хранене да отворят на 1 февруари

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2021 в 20:43 2447 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Всички заведения за хранене да отворят на 1 февруари, а нощните клубове на 12 февруари, при спазване на всички противоепидемични мерки, действащи от преди забраната за работа. За това настояват от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, съобщиха от организациите.

От бранша искат до 31 януари да бъдат изплатени компенсациите за затворени обекти, както и компенсациите на персонала за ноември и декември, а до 10 дни след датата на кандидатстване да бъдат изплатени компенсациите за персонала за януари.

Сдруженията предлагат поетапно отваряне на заведенията като всеки собственик да прецени дали да отложи отварянето на своя обект/обекти. Тези, които изберат да отворят на по-късен етап, да получат като стимул и компенсация 20 процента на база оборот, а персоналът им - 75 процента от осигурителния доход, предлагат още организациите.

Предложенията са изпратени до вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, както и до министрите Костадин Ангелов, Деница Сачева, Лъчезар Борисов.

Председателят на другата активна организация по темата - Българската асоциацията на заведенията, Ричард Алибегов отправи ултиматум, цитиран и в профила на организацията във "Фейсбук", че ако до две седмици не бъде разрешено на заведенията да работят, "ще приложим италианския модел". Това означава всички заведения в един и същ ден да отворят и да започнат работа въпреки забраната.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !