Реформаторите: "Газпром" прокарва интересите си чрез управляващите (видео)

Деян Спасов Последна промяна на 10 май 2014 в 14:43 4512 6

"Газпром" прокарва интересите си чрез българските управляващи.

Това заявиха от Реформаторския блок на извънредна пресконференция във връзка с разкритите от тях документи по "Южен поток".

Мартин Димитров уличи в лъжа зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов, който вчера отрече твърдението на реформаторите, че промените в Закона за енергетиката са диктувани от Русия.

В подкрепа на думите си Димитров посочи и точния документ, от който става ясно, че още през август 2013 г. дъщерната фирма на Газпром „Южен поток транспорт b.v” е предложила същите изменение и допълнение на Закона за енергетиката, каквито по-късно бяха прокарани от български депутати.

Реформаторският блок планира да сезира ДАНС, Главния прокурор и Европейската комисия, за да бъде проведено пълно разследване.

"Имаме основателни съмнения, че законопроектът, приет от мнозинството на първо четене, за промяна на Закона за енергетиката е изготвен извън България срещу интересите на нашата страна и на ЕС. Този законопроект води до високи цени на газа, тока и парното и искаме той да бъде спрян", обясни Димитров.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков, икономически експерт в РБ, целта на действията на управляващите е проектът "Южен поток" да бъде изваден от обсега на европейското законодателство и да се унищожава възможността за конкуренция. Всичко, което се прави срещу европейското законодателство в момента е с цел да се запазят високите цени на газа в България, категоричен беше Трайков.

"Това е най-голямата доказана корупционна схема в историята на България", заяви пък Атанас Атанасов.

"Настояваме главният прокурор да разпореди разследване кои са тези виновни длъжностни лица, които са се поставили в услуга на чужд интерес. Това е престъпление по глава 1 от НК. Според Атанасов става въпрос за “изключително тежки деяния срещу Републиката”.

Атанасов цитира издание, според което “Южен поток" е въжето, на което Русия иска да обеси Украйна”. Към това той  добави, “че българските рубладжии ще намажат със сапун това въже, срещу заплащане”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.05 2014 в 17:19

Бирник, аз поне лично много уважавам Трайчо Трайков, Мартин Димитров, и Ат.Атянасов...ако ще пяна да ти излезе на устата, много повече се заслушвам в техните думи, а тия дето ти плащат, ги подминавам с ядно възмущение и презрение.Ся разбира се ще кажеш ,че съм заблудена и проста, ама точно ти не ми ги пробутвай тия, щото ако беше свестен, нямаше да си изкарваш така прехраната, а щеше да си намериш достойна работа

10.05 2014 в 16:54

"Газпром" прокарва интересите си чрез българските управляващи, а Шеврон - чрез българската опозиция, пропуснахте да добавите.

10.05 2014 в 16:44

Станчева, аз колко документи мога да ти извадя, просто не можеш да си представиш. Но тия да са ги извадили досега. Защо тия документи се размахват сега, няколко дни преди изборите ? А лицата, които ги размахват, ползват ли се с някакво обществено доверие ? Защо трябва сляпо да им вярвам ? Да не говорим за това, че един документ може да се тълкува по различен начин, особено във връзка с други такива ? Къде е експертната оценка или съдебната присъда ?

10.05 2014 в 16:28

Това си е национално предателство, от където и да го погледнеш.

Тава също:
крият, че народът се стопил до 5 758 301 души
http://www.faktor.bg/petak-13/20527-skandal-kriyat-che-narodat-se-stopil-do-5-758-301-dushi.html

10.05 2014 в 15:52

Бирник, те ти вадят документи , ти пак се дърлиш...е те това твоето е малоумие

10.05 2014 в 15:46

Бирника, няма лошо да се строи южния поток, лош е начина по който се договаря това в ущърб на българските и на европейските интереси. Работата смърди на корупция отвсякъде.
Освен това при 100% зависимост на доставките от Русия, приоритет е диверсификацията, а не още една тръба от Русия. И то на тройна цена, с подарена територия на България там където влиза "морския" газопровод. Заради пристанище Росенец не можем да влезем в Шенген, това трябва да го осъзнаете. Не е необходимо да отворим още една врата към Русия и да си затворим вратата към Шенген окончателно.