Реформаторите: "Газпром" прокарва интересите си чрез управляващите (видео)

Деян Спасов 10 май 2014 в 14:43 4980 6

"Газпром" прокарва интересите си чрез българските управляващи.

Това заявиха от Реформаторския блок на извънредна пресконференция във връзка с разкритите от тях документи по "Южен поток".

Мартин Димитров уличи в лъжа зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов, който вчера отрече твърдението на реформаторите, че промените в Закона за енергетиката са диктувани от Русия.

В подкрепа на думите си Димитров посочи и точния документ, от който става ясно, че още през август 2013 г. дъщерната фирма на Газпром „Южен поток транспорт b.v” е предложила същите изменение и допълнение на Закона за енергетиката, каквито по-късно бяха прокарани от български депутати.

Реформаторският блок планира да сезира ДАНС, Главния прокурор и Европейската комисия, за да бъде проведено пълно разследване.

"Имаме основателни съмнения, че законопроектът, приет от мнозинството на първо четене, за промяна на Закона за енергетиката е изготвен извън България срещу интересите на нашата страна и на ЕС. Този законопроект води до високи цени на газа, тока и парното и искаме той да бъде спрян", обясни Димитров.

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков, икономически експерт в РБ, целта на действията на управляващите е проектът "Южен поток" да бъде изваден от обсега на европейското законодателство и да се унищожава възможността за конкуренция. Всичко, което се прави срещу европейското законодателство в момента е с цел да се запазят високите цени на газа в България, категоричен беше Трайков.

"Това е най-голямата доказана корупционна схема в историята на България", заяви пък Атанас Атанасов.

"Настояваме главният прокурор да разпореди разследване кои са тези виновни длъжностни лица, които са се поставили в услуга на чужд интерес. Това е престъпление по глава 1 от НК. Според Атанасов става въпрос за “изключително тежки деяния срещу Републиката”.

Атанасов цитира издание, според което “Южен поток" е въжето, на което Русия иска да обеси Украйна”. Към това той  добави, “че българските рубладжии ще намажат със сапун това въже, срещу заплащане”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови