Ексклузивно Бойко Борисов е в болница след травма при мач

Радев след среща с Путин: Правителството да не е срамежливо, а да договори по-евтин руски газ

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2019 в 18:41 5158 1

Българското правителство има възможност да договори по-ниски цени за газа от Русия. Това мнение изрази президентът Румен Радев след днешната му среща с руския му колега Владимир Путин.

Силният човек в Кремъл прие държавния ни глава в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

"Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България, заяви Радев след срещата с Путин.

Основна тема на разговора са били именно енергийните проекти.

"Има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация, добави българският президент.

Той припомни, че миналата седмица получихме първата доставка на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена, която е по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия. Радев отбеляза и че има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

Президентът е поставил въпроса за намаляването на цената на синьото гориво на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". 

"Президентът Путин беше много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на "Газпром", но трябва да седнем и да говорим. Трябва да имаме много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация и за ценообразуване. В момента в България започват да се сблъскват два различни подхода – единият е дългосрочните договори, когато говорим за тръбна газ за много години напред с фиксирани цени, а другият е моментните доставки, когато говорим за танкери, които доставят втечнена газ. Там се гонят най-добрите условия", каза Радев.

Той обясни, че всъщност помага на кабинета на Бойко Борисов.

"Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата", добави държавният глава.

Според него трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване.

"Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови