Радев: Говорих с ръководствата на Амазон и Гугъл да влязат в наш проект

OFFNews 02 ноември 2021 в 14:01 8066 0

В световните олимпиади по физика, математика, лингвистика, програмиране, биология ние винаги сме в топ 5. Конкурираме се изпреварваме дори гиганти като САЩ, Китай, Русия. Тоест, талантът, водещото мислене на младите хора, ние го имаме. Големият въпрос е как да преобразуваме този талант, да му дадем необходимите условия така, че България да се превърне в страна, която може да разработва водещи технологии.

Това заяви президентът Румен Радев на онлайн среща с членове на българската стартъп асоциация BESCO.

Имаме всички предпоставки да го направим, но трябва да го превърнем в национална стратегия, убеден е държавният глава.

Според Радев трябва да има такава правна рамка, която да осигурява предвидимост и развитие. 

Трябва да имаме целенасочена политика, която специално в областта на образованието, да спомага това да стане. Няма как да извършим трансформация на икономиката към високотехнологична индустрия с висока добавена стойност, ако не извършим трансформация не само на законодателството, но и на образованието. Това са взаимно свързани неща, каза президентът пред представителите на ИТ бизнеса.

По думите на Радев в момента България е много назад в международните класации на Doing Business, на Прозрачност без граници за корупцията и за свободата на медиите.

Тези класации се следят от всички световни инвеститори. Няколко точки нагоре или надолу се измерват в плюс или минус на милиарди инвестиции, каза президентът.

Според държавния глава това, което липсва, е да може да се интегрират идеите на българските стартъпи в големите европейски проекти. Радев е категоричен, че бизнесът би могъл да работи успешно в отбранителната система на ЕС и проекти на НАТО.

България работи заедно с Швейцария за изграждането на Центъра за високотехнологичен интелект. Надявам се да стане факт до края на годината. Това отваря огромни възможности. Ще има преподаватели, водещи учени на световно ниво. Това ще бъде уникален център за цяла Източна Европа.  Имах срещи с ръководството на Амазон и на Гугъл да участват в този проект.

Държавният глава заяви, че има и трета стратегическа компания, чието име не иска да споменава, която има огромен интерес към центъра за високотехнологичен интелект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews