Радан Кънев намекна, че ЕК е притиснала със заплахи България да забърза интерконектора

OFFNews 13 октомври 2022 в 14:57 5629 0

Радан Кънев

Снимка БГНЕС Архив

Евродепутатът Радан Кънев.

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДСБ) намекна, че Европейската комисия е притиснала със заплахи за съдебни дела България да ускори завършването на интерконектора България-Гърция.

Така той тълкува отговора на свой въпрос до евроадминистрацията в Брюксел. В него има и изречението "Всяко умишлено възпрепятстване може да се счита за престъпление срещу финансовите интереси на ЕС, което потенциално може да попадне в сферата на компетентност на Европейската прокуратура".

Ето какво написа по този повод Радан Кънев във фейсбук:

Отговорът на въпроса ми до ЕК по повод опита за забавяне на завършването на Интерконектора Гърция-България (#IGB), благодарение на който цената на газа у нас пада два пъти с по 30%, без грам внос от #Gazprom.

В превод от “Брюкселски диалект” - Комисията вероятно е упражнила натиск и заплаха със съдебно преследване за всеки опит за възпрепятстване.

Въпросите до ЕК всъщност са мощен и ефективен инструмент за парламентарен контрол, особено важен в нашата политическа криза, в която редовен парламент и отчетна власт просто няма…

Газовата връзка между България и Гърция бе забавена в продължение на 12 години. Тръбата, по която страната ни внася евтините количества газ, договорени с Азербайджан, бе пусната в търговска експлоатация едва на 1 октомври т. г. Това доведе до рязък спад на цената на синьото гориво. За следващия месец синьото гориво за България ще струва значително по-малко, отколкото по договора с Газпром, който руснаците отказаха да изпълняват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!