Путин и Ердоган дадоха старт на строителство на АЕЦ Аккую

OFFNews Последна промяна на 04 април 2018 в 14:51 6219 0

В област Гюлнар (провинция Мерсин, Турция) се състоя тържествена церемония по изливането на „първия бетон“ на строителната площадка на АЕЦ „Аккую“. С това се ознаменува началото на пълномащабните дейности по строителството на първата турска атомна електроцентрала, изграждана от „Росатом“. 

В церемонията чрез видеоконференция взеха участие президентът на Руската федерация Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Ердоган. В обръщение към присъстващите на церемонията Путин каза:

„Първи енергоблок на АЕЦ „Аккую“ трябва да бъде пуснат през 2023 г. Благодарение на проекта „Аккую“ в Турция ще има нови, съвременни, добре платени работни места, ще има съвременно производство и технологии. По време на строителството ще се прилагат напреднали инженерни решения, икономически ефективни и надеждни технологии. Ще се спазват най-високите стандарти за безопасност и най-строгите екологични изисквания. Уверен съм, че през 2023 г. цяла Турция ще почувства ползата от енергията, която тази електроцентрала ще произвежда като високотехнологичен обект“.

От своя страна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че през 2023 г., с пускането на централата, Турция ще отбележи стогодишнината от провъзгласяването й за република.

„С въвеждането в експлоатация на АЕЦ „Аккую“ през 2023 г. Турция ще се присъедини към семейството на държавите с ядрена енергетика. Благодарение на АЕЦ „Аккую“ ще обезпечим 10% от нуждите ни от електроенергия“, добави той.

След приветствените думи, лидерите на двете страни дадоха разрешение да се пристъпи към начало на строителните работи и беше даден старт на изливането на „първия бетон“ в основата на реакторното здание на Първи енергоблок.

Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов подчерта:

„Росатом“ ще построи в Турция съвременна и надеждна атомна електроцентрала от поколение „3 плюс“ с четири мощни енергоблока ВВЕР-1200, която ще отговаря на всички международни изисквания за безопасност“.

Лихачов отбеляза, че АЕЦ „Аккую“ е най-крупният инвестиционен проект на руско-турското сътрудничество.

„Важно е да се подчертае, че проектът се реализира по план в ефективно сътрудничество с турските ни партньори“, добави той.

На тържествената церемония присъстваха над 500 души, сред които местни жители, работници, ученици, представители на местната власт, ръководители на профилирани министерства и ведомства, журналисти, бизнес-партньори, представители на „Росатом“, участващи в реализацията на проекта. Участваха и млади турски студенти, завършили руски висши учебни заведения, които преди по-малко от месец получиха дипломите си за висше образование и които скоро ще започнат работа в проектната компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови