Протести заради скъпия ток в София, Русе и Ловеч, държавата обяви компенсаторни мерки

Променя се методиката на ценообразуването за 250 хил. фирми. До петък влиза в сила помощ от по 50 лева на мегаватчас за фирми с оборот над 500 000 лева

Ружа Райчева 19 октомври 2021 в 14:28 3242 2

Снимка БТА/Асен Тонев

В София протестиращите се събраха в Триъгълника на властта

Протест заради скъпия ток за промишлеността с искане за незабавни компенсации блокира центъра на София днес в 12 ч. Демонстрация имаше в Русе и Ловеч. Работодателите предупредиха, че без мерки може да се стигне до тотален фалит на икономиката. Междувременно министърът на енергетиката обяви, че ще има такива: променя се методиката на ценообразуването, до петък влиза в сила държавна помощ от 50 лева на мегаватчас.

Множество недоволни граждани се събраха пред бившия Партиен дом на София и блокираха движението в Триъгълника на властта.

На протеста присъстваха собственици на по-малки семейни фирми и по-големи предприятия, които плащат двойно и тройно повече за ток от същия период на миналата година. Бизнесът настоява за компенсиране на всички небитови потребители в страната, които са над 600 000.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Мария Минчева е категорична, че са необходими незабавни компенсаторни мерки:

"Тук сме, защото телефоните ни прегряха от фирми, които имат непосилно високи сметки за ток, в пъти повече от предходните няколко месеца. Необходими са компенсаторни мерки в размер на сумите, които са над прогнозираните от КЕВР, за да не изпаднем в ситуация на икономически колапс, спирала от инфлация и освобождаване на работници".

На този етап сме чули мерки, за реализирането на които е нужно да има работещ парламент, но докато това се случи, вече ще бъде твърде късно за бизнеса и промишлеността, предупреди тя. 

Демонстрацията в Русе срещу високите цени на тока протече по-спокойно. Най-активни бяха представителите на ресторантьорския и шивашкия бранш. Въпреки че протестът нямаше официално разрешително, местната полиция съпътстваше демонстрантите през булевардите по избрания маршрут. Те блокираха за кратко възлово кръстовище и направиха шествие из центъра на града.

В Ловеч собственици и персонал на ресторанти и заведения излязоха да протестират пред сградата на областната администрация срещу високите цени на тока. По думите на местните цените на тока са "невъзможни" и положението в провинцията е "много страшно". От ресторантьорския бизнес споделиха, че много от заведенията в града са затворили. Хората очакват ново затваряне на заведенията, на което категорично се противопоставят. По думите им зелените сертификати трябва да бъдат задължителни за всички.

"В момента, в който ги пуснат тези "зелени сертификати", ние няма да можем да работим, защото в града са много малко хората, които са ваксинирани, и много малко хора ще влязат в заведение. Това е принуда да ни затворят", коментира демонстрант в Ловеч пред БНР. 

На фона на протестите държавата предложи компенсаторни мерки за бизнеса и уязвимите обществени групи.

В началото на ноември ще влезе в сила променената методика на цената на доставчик на тока за 250 хиляди фирми. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви, че до края на седмицата трябва да влезе в сила помощта от по 50 лева на мегаватчас за фирми с оборот над 500 000 лева.

Представители на бизнеса и синдикатите се срещат днес със служебния премиер Стефан Янев. Протестиращите са подготвили пакет от спешни мерки, които ще предложат на правителството за овладяването на ценовата криза в енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови