Пробивът на НАП е от чужбина, но може да е помагал и вътрешен човек

OFFNews Последна промяна на 16 юли 2019 в 12:27 4552 5

Хакерската атака срещу системата на НАП е извършена извън територията на България, но не е изключено участие и на вътрешен човек. Това заяви говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров на нарочна пресконференция.

Той обясни, че публикуваните данни са автентични и обясни, че технологията на пробива в сигурността е известна на службите. Хакерската атака е извършена заради уязвимост на една от електронните услуги на НАП - възстановяването на ДДС, платен в чужбина.

Към момента тази уязвимост е отстранена и възможностите за злоупотреба с тези данни са ограничени, а услугата е временно спряна и така ще остане до възстановяваването на информационната сигурност на НАП.

„Ще бъде направен цялостен одит на информационната система, на системата за информационна сигурност и ще се проведе разследване на конкретния инцидент и на престъпното деяние. В следващите дни ще търсим съдействие от различни институции, както и международна помощ”, каза Бъчваров.

Според него голяма част от информацията е с чувствителен характер и не може да бъде обявена публично.

Бъчваров отказа да коментира посланието на хакерите "Вашето правителство е бавноразвиващо се, а състоянието на киберсигурността Ви е пародия" и не коментира кой ще понесе отговорност заради скандалния случай.

„ГДБОП и ДАНС работят с нас непрекъснато през последното денонощие. Уведомили сме и Комисията за защита на личните данни”, каза още Бъчваров.

Според НАП пробивът е засегнал около 3 процента от цялата информация, съхранявана в агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1811

5

Toni2019

16.07 2019 в 14:05

Какво пак се опитват да ни внушават тия калинки бе?

11 години го източват това НАП къв вътрешен човек тя цялата система е разтворена като.. Бойкови бузи пред сарайски резак

8162

4

sawall

16.07 2019 в 13:28

Единственото, което ме изненадва е, че отне толкова време да се стигне до тук. Сайтовете на българското е-правителство са видимо уязвими, дори за неспециалист, но никой не си мърда пръста.

3117

3

zuljin

16.07 2019 в 13:27

Правителството ни е бавно развиващо се! А киберсигурността ни е ПАРОДИЯ!

8284

2

ДидоВъТъ

16.07 2019 в 12:42

Тия алабаши за proxy-та и VPN не знаят ли,няма кой да им каже ли,що ли?Що продължават да ни взимат за мезе?И онзи,дето се извинява,че не бил спал,не бил се бръснал - а бре,льольо,нали това ти е работата,бре,налъм!!!Може за 15 мин. да им се изпратят 50 различни мейла от 50 различни точки на света!ИДИОТИ!

3163

1

Babaliuga

16.07 2019 в 12:36

Да, да, защото никой не ползва проксита. Те, прокситата, са част от сферата на научната фантастика...