"Приста ойл" с нови акционери

Юлиан Христов 08 май 2012 в 20:11 4520 0

Новите акционери на
Новите акционери на "Приста ойл груп". Снимка: Приста ойл

Asia Debt Management Capital, Hong Kong (ADM Capital) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са новите собственици на 30% от "Приста ойл". Те бяха представени днес на пресконференция в София.

Новите акционери ще рефинансират и кредити на "Приста ойл" към Gramercy, които оригинално бяха за 60 млн. евро през 2007 г. "Сделката е частна и не можем да разкрием всички компоненти, но сумата за рефинансиране на дълга и делът на Gramercy е 48 млн. евро, а инвестиционния кредит от ЕБВР е до 12 млн. евро в срок от 7 години. В момента текат преговори за сделките, като страните са Румъния и Чехия, заяви Христо Савчев, член на Управителния съвет на "Приста ойл".

От компанията допълниха, че с част от средствата ще има и някои "придобивания" в Румъния и Чехия.

Сделката има и трети компонент, а именно инвестиционен кредит за растеж (проектно финансиране), който се предоставя от ЕБВР по силата на отделно споразумение. Този заем ще подкрепи компанията в нейния петгодишен бизнес план за 2012-2016 г., основно за засилване на присъствието в Турция.

С придобитите свежи капитали в компанията ще бъде направено преструктуриране, при което "Монбат" АД ще се отдели в самостоятелен подхолдинг. От "Приста" не са убедени, че с това ще бъдат разкрити нови работни места.

"Приста ойл груп" отчита продажби от 375 млн. евро за 2011 г. спрямо 289 млн. евро за 2010 г. и 172 млн. евро за 2009 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови