Природният газ в България за декември поскъпна с 19%

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2022 в 17:45 941 3

газ

Снимка Pexels

Природен газ.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена за природния газ за декември - тя е 146 лева и 9 стотинки за мегаватчас, което е с около 19% повече.

Тази стойност не включва такси (за достъп, пренос) и налози, (акциз и ДДС).

На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Причината за поскъпването са високите цени на нагнетения природен газ в хранилището в Чирен и нарасналото потребление през отоплителния сезон, уточняват от енергийния регулатор.

Преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов заяви:

"Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше скъпият природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември. И, фактически, се оказва, че за декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от Чирен е най-висока".

Той посочи и че по-високото потребление през отоплителния сезон също оказва влияние на цените. По тази причина се очаквало да има поскъпване и през януари.

"С настъпването на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което се консумира в топлофикациите, цената на синьото гориво бележи определен ръст, но тази цена, както и цената, която очаквам през януари, ще бъде още малко по-висока, но няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше достигната през месец септември", каза председателят на КЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

820

3

Джендо Джедев

02.12 2022 в 07:20

Еврак, нали нямаше да имаме газ и щяхме да мръзнем, бе! Какво става, чува ли се нещо по въпроса? :D

-8852

2

евроатлантик

01.12 2022 в 20:38

Нали цената прогресивно падаше - азерски, американски LNG, пълни газохранилища, а зимата още не е започнала ... Що така, бе, Миме, дето вика "полуграмотното простолюдие" /по Левон Хампарцумян/?

-2100

1

belovejdov

01.12 2022 в 20:19

Либерастките тролчета пак чаката да им спуснат опорки.

Об1, име на профила, джендъра, нещо?