Природният газ поскъпва с 25,3% от днес

OFFNews 01 април 2022 в 18:07 2368 0

Снимка Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение, с което утвърди цена на природния газ от 1 април 2022 г. в размер на 142,59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора. Утвърдената от регулатора цена е 25,3 процента по-висока спрямо март, но е значително по-ниска от предложената в първоначалното заявление на "Булгаргаз" цена от 179,36 лева за мегаватчас.

Причината за вдигането на цената на природния газ е повишената несигурност на доставките поради заплахите на Русия да прекрати подаването на газ, уточняват от КЕВР. През миналия месец е имало сериозно покачване на цените на европейските газови борси, като само през деня на откритото заседание на КЕВР на 30 март цената е нараснала с 15 на сто.

Цените на природния газ на борсите продължават да бъдат силно зависими от хода на военния конфликт между Русия и Украйна, добавят от регулатора. Ситуацията е изключително динамична, налице са и други събития, които се очаква да окажат пряко влияние върху тях. Русия обяви, че от 1 април въвежда заплащане в рубли на доставяния природен газ, а Австрия и Германия активираха първо ниво на план за извънредни ситуации за осигуряване на доставките на газ. Всичко това води до повишаване на цените на природния газ, който България внася по договора с "Газпром".

От КЕВР изтъкват, че Комисията е положила максимални усилия за намаляване на цената за април, като е използвала всички възможни количества от газохранилището в Чирен. Поради приключването на отоплителния сезон повишението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители, добавят от регулатора.

Решението на КЕВР е прието в съответствие с условията на договорите между "Булгаргаз" ЕАД, съответно с "Газпром експорт", и с дружеството доставчик на газ от Азербайджан. В него са отчетени актуалните данни за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 март, посочени в актуализираното ценово заявление на "Булгаргаз" от днес. Отчетени са индексите на петролните деривати и средномесечният обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари. Взети са предвид и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

В утвърдената цена на природния газ са включени компонентите: цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи; дейност "обществена доставка"; и компенсиране на разходи, покриващи разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

На проведеното открито заседание на 30 март председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен. Това създава излишно напрежение сред обществото и индустриалните потребители, защото не им позволява да имат реална представа за цената и да направят своите разчети. Поради това Комисията ще промени Наредбата за регулиране на цените на природния газ, с което газовият доставчик да внася заявлението си не в началото на месеца, а в срок от 7-10 дни преди утвърждаването на цената, се посочва още в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови