Прекратяваме договорите с двете американски централи

OFFNews 16 март 2018 в 20:57 15884 5

Дългосрочните договори с двете американски централи ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал - Марица изток 3" за задължително изкупуване на електроенергията им ще бъдат прекратени.

Това стана ясно след среща на представители на работодателските организации с премиера Бойко Борисов, съобщиха от Българската стопанска камара. 

Работодателите обявиха, че това ще се случи до две седмици. По-късно енергийният министър Теменужка Петкова обаче обяви, че процедурата ще продължи няколко месеца. 

"Оттук нататък може би в следващите няколко месеца ще трябва да се проведат съответни разговори с двете американски централи. Ще трябва да започне един диалог, в рамките на който ще можем да изясним съответно позициите на всяка една от страните", каза Петкова, цитирана от "Фокус".

Петкова обясни, че с ЕК е съгласувана методика за определяне на размерите на невъзстановяемите разходи на двете компании. Тя не се ангажира с това каква сума ще трябва да плати държавата на двете централи като компенсация. 

Прекратяването на договорите ще бъде начин за държавата да се измъкне от евентуално дело за неправомерна държавна помощ заради дългосрочните договори с централите. Договорите са сключени преди страната ни да стане член на ЕС. Въпреки това държавата е трябвало да поиска Брюксел да се произнесе дали договорите съответстват на европейското законодателство, но не го е направила. 

Днешната среща между бизнеса и управляващите е третата в рамките на два месеца, след като работодателите обявиха готовност за протести, ако не бъдат решени проблемите в енергетиката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15414

4

Hihi1981

17.03 2018 в 08:09

Тя не се ангажира с това каква сума ще трябва да плати държавата на двете централи като компенсация. Айде честито!ЧЕЗ + АЦ= колко милиарда???

17156

3

aviatora

17.03 2018 в 07:01

Тази мутра от Банкя тотално ще съсипе България, а накрая от много акъл и централата ще изгърми и ще довършат всичко докрай.

12118

1

ndx

16.03 2018 в 22:36

Наистина ли?
 
X

Да помогнем на украинските деца!