Преди 10 дни правителството е одобрило Московски за шеф в Черноморската банка

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2018 в 13:37 6305 0

Още преди 10 дни правителството е одобрило кандидатурата на бившия министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР).

Това се разбра от прессъобщение на Министерството на финансите за проведена среща между министъра на финансите Владислав Горанов и шефа на базирания в Солун Трезор Дмитрий Панкин.

В съобщението се казва:

"Финансовият министър представи Ивайло Московски, чиято кандидатура за вицепрезидент „Операции“ на ЧБТР беше одобрена с решение от българското правителство на 20 септември и ще бъде разгледана от Борда на директорите на Банката през ноември 2018 година. Министър Горанов изрази убедеността си, че със своите умения, знания и професионален опит Ивайло Московски ще има положителен принос за развитието на регионалното сътрудничество."

На 20-и септември нямаше заседание на правителството и вероятно сладкият пост на Московски е решение взето на подпис.

OFFNews пръв разкри, че бившият министър е гласен за банкерско бъдеще с висока заплата.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция на страните-участнички в Черноморското икономическо сътрудничество. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона.

Оперативното ръководство на ЧБТР се осъществява от президент, главен секретар и трима вицепрезиденти с четиригодишен мандат. Позициите се заемат на ротационен принцип между представители на страните-членки. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-акционери. Членството ни в Банката дава възможност за участие при разпределянето на финансовия й ресурс, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация.

Проектите в България, финансирани от ЧБТР от основаването й, са в размер на над 341 млн. евро, като през последните години има нарастване на активността на банката в страната с финансиране на проекти в частния сектор.